Minden év végén kicsit megállunk, és visszapillantunk az elmúlt időszakra, hogy mi is történt a városban, hogyan változott Budapest. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat: építkezéseket, rekonstrukciókat, fejlesztéseket, amelyek elkészültek, vagy már majdnem kulcsrakészek. Régóta várt felújítások indultak el, de megújult számos fürdő, park, köztér és műemléki villák, a FINA is rendesen felforgatta a város hétköznapjait, valamint több olyan gigaprojekt is útjára indult, amelyek a jövőben döntően befolyásolják a város képét. Van, aminek örültünk, van ami elgondolkodtató vagy megosztó, de így változott a város idén.

 

(…)

 

A vizes világbajnokság, és a kapcsolódó fejlesztések

 

 hirdetes_810x300  

Fenekestől felforgatta Budapest életét, és nem csak július második felében, a FINA vizes világbajnokság megrendezése is. Az eseményhez kapcsolódó fejlesztések, építkezések és felújítások között voltak olyanok, amiket a többség örömmel üdvözölt, és a város hosszú távon prosperálhat belőle, de voltak igencsak megosztó részletei is, csúszó átadások és kevésbé indokolt fejlesztések is.

 

Régóta szükséges volt például a Margitsziget megújítása: az utcabútorok, illemhelyek, burkolatok és a növényzet cseréje, frissítése, modernizálása már igencsak időszerű volt, de a zenélő szökőkút ezentúl fényárban is úszik, a környező parkkal együtt. A Palatinus Starndfürdő felújítása és bővítése is befejeződött, ettől az évtől télen-nyáron üzemelő részleggel is várja a vendégeket. (…) A Hajós Alfréd Sportuszodán is voltak kisebb mértékű felújítások, és – megkésve bár, de törve nem – átadták az Ybl Miklós tervezte, hányatott sorsú margitszigeti Casinót is. (…)

 

Fotó: Napur Architect

 

A legnagyobb beruházás és fejlesztés azonban tagadhatatlanul a NAPUR Architect tervezte Duna Aréna volt, az egykori Dagály strand helyén. A kivitelezés során a látványtervek megnyirbálása körüli viták beárnyékolták az átadást, hiszen egy visszafogottabb, egyszerűbb épület született meg, mint amit eleinte vártunk, ám az itt versenyzők és szurkolók szerint az építmény technikai felszereltsége jól bizonyított a versenyek során. (…)

 

A Budai Vár és a Hauszmann Terv

 

Idén lassan látható formát öltött a Budai Várban a Hauszmann Terv is, aminek keretében számos várbeli épület megújul. Még a második világháború során megsérült vagy elbontott épületek sora – a Hauszmann tervezte Lovarda és Főőrségi épület,a Stöckl-lépcső, valamint a volt Csikós-udvar – az eredeti tervek alapján épülnek fel. A felújítás során az eredeti építkezéskor használt anyagokat szerezték be, és ez több esetben is elég bonyolult volt, a római cement, vagy az épületet fedő angol pala ma már kevésbé elérhető, mint 100 éve volt. (…)

 

MTI Fotó: Közti Zrt.

 

Változások a föld alatt: az M3-as metró

 

A régóta várt felújítások közül talán a legnagyobb változást a budapesti lakosok életében a 3-as metró korszerűsítési munkálatai hozták, az év vége felé. (…) Ne felejtsük el, a fehér, Oroszországban felújított metrószerelvények áprilisban indultak útjukra, és hol több, hol kevesebb sikerrel róják a föld alatti sínpályákat. Valamint a Deák téren megjelentek az első beléptetőkapuk, egyelőre még csak tesztüzemben. (…)

 

Fotó: Mudra László / WLB

 

Renoválások, felújítások

 

Az életveszélyes 3-as metró mellett több olyan renoválási, felújítási projekt is elindult, amelyekre évek, ha nem évtizedek óta vártunk, jó pár pedig hamarosan a végéhez közeledik. Idén szeptemberben bezárt az Iparművészet Múzeum, hogy végre megkezdődjön a teljes rekonstrukciója és bővítése. Az épület egy új, modern, kristályszerű szárnnyal is bővül majd, így kiállítótere a háromszorosára nő, és korszerű restaurálási és raktározási körülményeket is teremtenek. Az épület előreláthatóan 2022-ben nyitja meg újra kapuit.

 

Szintén elbúcsúztattuk a bezárt Néprajzi Múzeumot. Az egykor kúriának épült patinás épület bár szép, és szuper helyen van, múzeumnak alkalmatlan. A NAPUR Architects tervezte új épület a Liget szélén lesz. (…) Szintén bezárta kapuit ideiglenesen az Operaház, a felújítási munkálatok miatt, idén ősszel az évad már az Erkelben indult. A restaurációs munkák során az átépítések mellett korszerűsítik a fűtést, a klímát és az elektromos hálózatot is. Várhatóan 2019 január elsején már újra felcsendülhetnek itt az áriák és suhoghatnak a tütük. (…)

 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

 

Zöldellő játszóterek, parkok, közterek

 

Játszóterek közül a klasszikus, legendás Gellért-hegyi csúszdapark is megújult, és a környezete is megszépült, emellett a Kő Boldizsár tervezte mesevilág is életre kelt Terézvárosban, a Benczúr-kert néven, ahol találunk páros hintát, amire a szülő is fel tud ülni, mozgássérült gyerekek által is használható libikókát és pelenkázós mosdót is. (…)

 

WeLoveBudapest.com, Bartha Dorka: Budapest 2017: Így változott a város idén

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!