Ján Kuciak újságíró meggyilkolásáról már Európa összes országában tudnak. A Nový Čas kapcsolatba lépett Roberto Saviano olasz íróval és újságíróval, aki már évek óta a maffiával, annak működésével és bűntetteivel foglalkozik.

 

Savianot 2006-ban a Camorra olasz maffiaklán halálosan megfenyegette, azóta állandó jelleggel rendőrségi védelmet élvez. Saviano az interjúban elmeséli, hogy a maffia miként diszkreditálja az újságírókat és azt is, hogy miért gyilkolhatták meg Ján Kuciakot.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Őszintén megmondva, a nyilvánosságos sokkolta az megállapítás, hogy Szlovákia területén is működik az olasz maffia. Van valamilyen információja arról, hogy a ’Ndranghetnának lenne valamilyen kirendeltsége Szlovákiában is?

 

Szlovákia teljesen el van árasztva bűnös tőkével, de ez már az önállósága előtt is így volt. Csehszlovákia mindig is a maffia piszkos pénzmosásainak a bázisa volt. Itt a maffiának lehetősége volt arra, hogy befektesse a piszkos pénzét, hiszen nem voltak és máig nincsenek olyan szervek, amelyek felvették volna a harcot a maffiával, sőt, a politika hajlamos a korrupcióra. Ugyanez történt a németországi Duisburgban (ott a ’Ndrangheta 2007-ben hat embert ölt meg – szerk. megj.). Az ember akkor veszi észre a maffia jelenlétét, amikor már vérontásra került sor. Szlovákiában azonban nagy árat fizettek, hiszen meghalt egy fiatal, bátor újságíró, aki a kivizsgálás első nyomai szerint világosságot vitt olyan súlyos témákba, amelyek a politikusok és a szervezett bűnbandák kapcsolatát tárta fel.

 

A rendőrség szerint Ján Kuciakot mellkason, míg a menyasszonyát fejbe lőtték, a testek mellett pedig lövedékeket találtak. Ez a maffia nyelvén valamiféle szimbólumot jelent? Ez gyakori eset az ilyen típusú gyilkosságoknák?

 

Véleményem szerint ebben az esetben egyértelműen meg akarták állítani Ján Kuciak tollát. Természetesen léteznek olyan világos üzenetek, amelyeket a gyilkosság elkövetésének módjából ki lehet lehet következtetni. Eléggé világos, hogy az újságíró nyomozását minden áron és azonnal le kellett állítani. Egyértelmű, hogy a gyilkosságot sürgősen el kellett követni, hiszen – ha lehetséges – a maffia kerüli a gyilkosságot. A gyilkossággal szemben náluk elsőbbséget élvez a nemkívánatos személyek diszkreditációja. Általában a maffia az újságírókat inkább befeketíti, mintsem meggyilkolja őket. Életben hagyja őket, de az állandó jellegű ócsárolással csökkenti a megbízhatóságukat. A valódi gyilkolással szemben a társadalmi halált részesíti előnyben. Ebben az esetben az újságíró fiatal korára való tekintettel lehetséges, hogy nem volt lehetőségük a befeketítésre, így a gyilkosság volt az egyedüli lehetőség arra, hogy miként állítsák le.

 

Figyelmeztetés nélkül is gyilkol a maffia?

 

Attól függ, hogy mennyi idő áll a rendelkezésre. Az igaz, hogy nagyon gyakran még azelőtt, hogy előkerülne a fegyver, fenyegetések hangzanak el. De lehetséges, hogy ebben az esetben erre már nem volt idő…

 

 

A maffiakapcsolatokkal gyanúsított olasz vállalkozók nagyban merítettek az uniós forrásokból, valamint a fiktív projektekből. Ez a maffiák tipikus vállalkozási módszerére utal?

 

Szlovákiában a maffia elsősorban az építőiparba, a hulladékgazdaságba, élelmiszeriparba, a bevásárlóközpontokba, valamint a játékbarlangokba fektet. Az uniós források plusz lehetőséget jelentenek a maffiának, sőt, egyenes maga az aranybánya.

 

(…)

 

Ön szerint van lehetőség arra, hogy a gyilkosság elkövetőit és megrendelőit valaha jogerősen megbüntessék?

 

Igen, lehetséges. Azok, akik hajlandóak egy ilyen típusú művelet elvégzésére, azok a következményekkel is számolnak. A maffia egész évek távlatában gondolkodik, nem csupán egyetlen emberéletben és karrierben. A maffia tagjai és munkatársai abban hisznek, hogy a szervezet számára akkor is jót cselekednek, ha az életük hátralevő részét börtönben vagy rejtekhelyen kell tölteniük. Mindemellett pedig arra is képesek, hogy ők maguk meghaljanak.

 

Teljes gőzzel folyik a gyilkosság, valamint azoknak a dolgoknak a kivizsgálása, amelyekről Ján Kuciak írt. Ön szerint a továbbiakban hogyan alakulnak a dolgok?

 

Könnyen megmondhatom, hogy mi fog történni a közeljövőben. A maffiával folytatott harca pár évig fognak figyelmet szentelni, hiszen a vér magával hozza annak a szükségét, hogy fényt derítsenek az ügyre és eredményeket érjenek el. Utána minden visszatér a normális kerékvágásba, a normális pedig az, ami a maffia bizniszének tárgyát képviseli. (…)

 

Nový ČasUznávaný taliansky odborník na mafiu Roberto Saviano: Vražda bola jediný spôsob, ako Kuciaka zastaviť

Nyitókép: AP/Michel Euler

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!