A holnapi pozsonyi tüntetés váratlan lemondása a Tisztességes Szlovákiáért folytatott korrupcióellenes mozgalom fokozatos rezignációjához és széteséséhez vezethet.

 

Kuciak története

 

Egy hónappal ezelőtt valaki hidegvérrel meggyilkolta Ján Kuciak újságírót. A sorsát Jan Palachhal (cseh egyetemista, aki mintegy 50 évvel ezelőtt felgyújtotta magát Prágában, mert nem akart egy olyan országban élni, amelyik nem szabad – szerk. megj.) ellentétben nem ő maga választotta meg. Mindezek ellenére a történetükben van valami közös.

 

 hirdetes_810x300  

Kuciak is jobb, tisztességesebb és igazságosabb országban akart élni. Harcolt a rossz, az oligarchák és a maffia ellen. Azon kevés bátor emberek közé tartozott, aki szembe mert szállni a korrupt politikusokkal és az ő támogatóikkal.

 

(…)

 

2018 márciusában emberek tízezrei vonultak utcára, hogy megemlékezzenek Ján Kuciakról. A tüntetők is egy jobb, tisztességesebb és igazságosabb országban akartak élni.

 

Bábuk a sakktáblán

 

A piszkos kseftek koalíciója fokozatosan visszavonult. A Szlovákia- és világszerte megrendezett tömegtüntetések annyira megrémítették őket, hogy a nyomás alatt nemcsak Kaliňák bukott el, de Fico egész kormánya is.

 

Első ránézésére úgy tűnik, mintha mindez nagy siker lenne: Kaliňák Druckerre, Fico Pellegrinire való cserélése azonban nem elég. Arról már nem is beszélve, hogy az új kormányban olyan típusú kompromittált bábuk vannak, mint Raši, Richter, Matečná és Gajdoš.

 

Lényegében semmi sem változott, csupán az egyes figurák helyet cseréltek a sakktáblán. A politika fedésében élő oligarchák és maffiák most ünnepelhetnek. Először Kiska adta fel a harcot, majd a pozsonyi tüntetések szervezői.

 

A döntésük, miszerint a holnapi tüntetést lemondják, több okból is érthetetlen. Egyrészt amiatt, hogy  a két aktuális követelés – elvenni a Smertől a belügyminiszteri posztot és az előrehozott választások – még nem lett teljesítve.

 

Másrészt van az egésznek egy szimbolikus oldala is. Az 1989 óta megrendezésre kerülő legnagyobb tüntetés (65 ezer ember volt kint a tereken) befejezése a fokozatos rezignáláshoz és az egész Tisztességes Szlovákiáért korrupcióellenes mozgalom széteséséhez vezethet.

 

Igazság és hazugság

 

Egyetlen valamire való ember sem akar egy olyan országban élni, ahol az ismertség és a pénz dönt. Még ha a pozsonyi tüntetések megszüntetése után jóval nehezebb is lesz, mégis tovább kell harcolnunk.

 

Ján Kuciak biztosan nem adná fel. (…) Az igazságnak és a tisztességnek győzedelmeskednie kell a hazugság és a jellemtelenség fölött.

 

Aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Bratislava sklamala. Zápas o spravodlivé Slovensko sa neskončil

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!