A Smer-SD elnöke, aki éppen abból a sokkból próbál felébredni, ami vele történt, a gyűlésen a sajátjai és a média – amit a sajátjának tart – előtt elmondta, hogy miképpen látja a dolgokat és hogyan értékeli azokat. Már nemcsak a beszéde és a valóság közötti eltérés komikus, hanem az is, amit mond és amit cselekszik, sőt, mostanában már az is, ahogyan ellentmondásokba keveredik.

 

Robert Fico mindenről úgy beszél, mintha az a saját akaratából történne úgy, ahogy történik. Nem azért nem tevékenykedik kormányfőként, mert a helyzet megnyugtatása érdekében azt mondta volna, hogy „Jól van, távozom a kormányfői posztból, és csináljunk egy új kormányt…“

 

Az a tény, hogy nem maradt más választása, számára nem lényeges. És azt, hogy a Smert most már nem csak ő, hanem Peter Pellegrini kormányfő is képviseli, ismét a saját elmélkedéseinek eredményeként adja elő, hiszen már két-három évvel ezelőtt is gondolkodott azon, hogy „ a kormányfői és a pártelnöki funkciókat kettéválasztja egymástól“.

 

 hirdetes_810x300  

Valójában erről az egészről az első megbízatási idejében „gondolkodott“ el, aztán soha többé. De nem ez a fontos. A fontos az, hogy mennyire fél a jelenlegi kormányfőtől.

 

(…)

 

A Smernek a kezdetektől mostanáig volt szűk vezetése és egy elnöksége. Robert Fico az új helyzettől annyira megijedt, hogy ténylegesen lecsökkentette a szűk vezetést. A Smer elnöke azt állítja, „az elnökség nehézkesen működött, öt-hat hetente ült össze, és ilyen korlátok között nem lehet napi szinten reagálni a történésekre”.

 

Érdekes, hogy ez a nehézkesség évtizedekig elviselhető volt számára, míg ő volt a pártelnök és a kormányfő is, de ma már csak a pártot vezetheti, így nem tűrheti tovább az eredeti felállást. A párt legfontosabb szervének így csak 15 tagja lesz, mert a pártelnök tudja, hogy neki sokkal jobb, mint ha az eredeti 35 tagból állna.

 

Az első Koalíciós Tanácson, amelyen már csak mint pártelnök vett részt, azt állította, hogy Pellegrini kormányfő szükség esetén kaphat ugyan meghívást az ülésre, de ez igazából a koalíciós pártok elnökeinek találkozója. Most R. Fico már azt állítja, hogy „a Koalíciós Tanácsra nem én fogok járni, hanem Peter Pellegrini kormányfő is, hogy egyszerűbben és kielégítőbben hangoljuk össze álláspontunkat”.

 

Ha Fico eredetileg úgy is tervezte, hogy Pellegrinit a Koalíciós Tanács utasításainak végrehajtójává redukálja, most már el kell fogadnia, hogy a koalíciós hármas kibővült egy taggal.

 

Fico pártelnök egy pillanatra sem hagyott fel azzal, hogy korrupciótól mélységesen terhes pártját a makulátlanság és tisztesség megtestesítőjének állítsa be. De a kérdésre, hogy a Smer kit jelölne köztársasági elnöknek, a pártelnök  egy hosszabb monológ végén kijelentette: „Nem lesz egyszerű ma találni egy tisztességes embert, aki nem adócsaló”.

 

Köszönjük az őszinteséget. Még ha Fico itthon mindenkit pacifikált is, egy valamit nem fog tudni elérni: hogy a brüsszeli hivatalok vagy a német kormány vele együtt harsogják, hogy mindent, amivel embereit gyanúsítják csak az ellenzéki sajtó sárdobálása. (…)

 

 

eTrend.sk, Marián Leško: Fico v strachu z Pellegriniho pôsobí komicky a šliape si po jazyku

Nyitókép: Danglár

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!