Befolyásomnak köszönhetően legalább a szlovák–magyar kapcsolatok terén megváltozott a társadalom megosztottsága – mondta a Pravda napilapnak adott interjújában a Most-Híd elnöke Bugár Béla, aki az államfői posztért is harcba indul.

 

Öt évvel ezelőtt ugyanakkor még azt mondta, hogy Szlovákiának nem lehet magyar köztársasági elnöke. A következő választások után nehézkes kormányalakítást jósol. A felmérések szerint a jelenlegi kormánykoalíciónak nem lenne többsége a parlamentben.

 

Arra a kérdésre, hogy erre a lehetséges forgatókönyvre készül-e a Most-Híd, Bugár egy ellenkérdéssel válaszolt: „Az ellenzék egyáltalán készül arra, hogy valakire szüksége lesz a kormánykoalícióból? Mert eddig úgy néz ki, hogy nem“.

 

 hirdetes_810x300  

Milyen ambíciókkal indul az államfőválasztáson? Úgy gondolja, hogy bekerül a második körbe is?

 

Az én ambícióm egyértelmű: államfő akarok lenni, és mindent meg fogok tenni azért, hogy bekerüljek a második fordulóba.

 

Néhány évvel ezelőtt azt mondta, hogy Szlovákiának nem lehet magyar köztársasági elnöke. Azóta miben változott meg a helyzet?

 

Egyrészt a szlovák–magyar kapcsolatok jócskán javultak. Másrészt azok, akik egykoron a magyarellenes hangulatot szították, most már nem csinálják ezt, sőt egy koalícióban vagyunk velük.

 

A társadalom – ahogy Ön is mondta – megosztott és mérsékelni szeretné a feszültséget. Képes lesz erre úgy, hogy az ellenzéki politikusok állandóan azt vetik a szemére, hogy belépett a jelenlegi kormánykoalícióba?

 

Az, hogy az ellenzék valamit a szememre vet, még nem jelenti azt, hogy az igaz. Az élettörténetem és a politikai tapasztalatom azt súgja, hogy igenis lehetséges. Ha valaki három évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy kisebbségi kérdésekben együtt lehet működni az SNS-szel, annak nem hittem volna. Szükség volt arra, hogy ezen a kérdésen dolgozzunk. Manapság a Smerrel és az SNS-szel olyan dolgokat fogadunk el a kisebbségekkel kapcsolatban, amelyeket a jobboldali kormányokban képtelenek voltunk elfogadni.

 

Igen, a társadalom megosztottsága legalább a szlovák– magyar kapcsolatokat illetően megváltozott, és ez az én befolyásomnak köszönhető.

 

Az államfőjelöltségével nem az a célja, hogy mozgósítsa a Most-Híd szimpatizánsait és ezzel megerősítse a párt pozícióját a 2020-as parlamenti választások előtt?

 

Lehet ilyen hozadéka is, de az elsődleges célom az, hogy megküzdjek a köztársasági elnöki hivatalért.

 

A konkurens MKP-nak is lesz saját államfőjelöltje. Különös lett volna, ha nekik meg lett volna a saját államfőjelöltjük a Most-Hídnak meg nem.

 

Mi nem az alapján politizálunk, hogy mit csinál az MKP vagy egy másik párt.

 

Tehát az államfőválasztás nem verseny lesz, ahol kiderül, hogy a magyar nemzetiségű választók között ki a legnépszerűbb politikus?

 

Én erre nem így tekintek. Mindig azt ismételgetem, hogy a népszerűség nem verseny.

 

(…)

 

Az államfői kampányt a párt fizeti, vagy más forrásokat is fel fog használni?

 

A saját forrásaimat fogom felhasználni, és feltételezem, hogy a kollégák és a párt is hozzá fog járulni.

 

(…)

 

Olyan ellenfélként tekint Andrej Kiskára, aki elcsábíthatja a Most-Híd választóinak egy részét annak a politikai projektnek a javára, amelyiket majd képviselni fog?

 

Én nem így gondolkodom. Nekünk nemcsak az eddigi választóinkat kell megtartanunk, de újakat is meg kell szólítanunk, s ezen dolgozunk. Úgy teljesítjük a kormány programnyilatkozatát, ahogy eddig még soha. Ezt vagy mérlegelni fogja [Kiska – szerk. megj.], vagy az egész csupán arról fog szólni, hogy ki fog olyasmit is ígérni, amit aztán nem fog tudni teljesíteni.

 

A Most-Híd támogatottsága éppen hat százalék alatt mozog. Nem fél attól, hogy a következő parlamentben már nem kap helyet?

 

Nem a felméréseken kell nyerni, hanem a választások során kell sikeresnek lenni. A választások előtt nyolc százalék felett volt a támogatottságunk, végül 6,5 százalékot szereztünk. Amennyiben a választók a munkánk alapján fognak dönteni, tehát figyelembe veszik, hogy gazdasági, szociális és kisebbségi eredményeket is elértünk, akkor nem félek.

 

(…)

 

A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a mostani koalíciónak nem lenne többség a parlamentben. A Most-Híd fel fogg készülni arra, hogy ez a koalíció a következő választások után már nem fogja folytatni?

 

A Most-Híd arra készül, hogy a parlamenti választások során jobb eredményt érjen el. Utána majd kiderül, hogyan tovább. Én is feltehetném azt a kérdést, hogy az ellenzék egyáltalán készül-e arra, hogy valakire szüksége lesz a kormánykoalícióból? Mert eddig úgy néz ki, hogy nem.

 

(….)

 

Amennyiben a Most-Híd a parlamentben marad keresett partner lesz bárminemű koalíció számára?

 

Mi felelősségteljesen fogunk dönteni, hiszen eddig is úgy döntöttünk. Még akkor is felelősségteljes volt a döntésünk, ha azoknak, akik a választások előtt támadtak bennünket, nem tetszett.

 

A választások után bonyolult lesz az új kormány megalakulása?

 

Sokkal rosszabb lesz annál, mint amilyen a mostani volt. Egyrészt a politikai spektrum jobb oldala eléggé szétdarabolt, másrészt úgy néz ki, hogy egyetlen párt sem fog nagy fölényt szerezni.

 

A legnagyobb örvényeken már átjutott a koalíció. Ki fog tartani a választások rendes időpontjáig?

 

Nem látok okot arra, hogy nem tartana ki, hacsak valaki nem dönt úgy, hogy távozik. Én úgy gondolom, hogy a koalíció teszi a dolgát, törvényeket készít elő és szavaz meg. Természetesen mindenkinek tudatosítania kell, hogy koalíció vagyunk, nem pedig egy párt.

 

(…)

 

Pravda.skBude to oveľa horšie, hovorí Bugár o skladaní ďalšej vlády

Nyitókép: Ľuboš Pilc/Pravda

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!