Robert Fico, a Smer elnöke egyik ütést a másik után szenvedi el. Önbizalma legutóbb múlt hét szombaton lett gazdagabb egy kellemetlen tapasztalattal.

 

Az szlovák függetlenségi nyilatkozat ünnepnapján, Óbesztercén mondott beszéde közben kifütyülték. Le kell szögezni, hogy a Smer egyik bástyájának számító településen több smeres politikus is beszédet mondott. De csak Robert Ficot fütyülték ki. Míg a többiek maradtak, és közösen gyújtották meg a függetlenség őrlángjait, Robert Fico nem kért ebből a parádéból, és távozott. Három nappal később összehívott egy sajtótájékoztatót. Hivatalosan azért, hogy a Szlovák Köztársaság Szuverenitási Nyilatkozatának évfordulójával kapcsolatban tegyen állásfoglalást.

 

Három nappal a kellemetlen élmény után ugyanis már összeszedte magát, a sajtótájékoztatót pedig alkalmat adott, hogy megmagyarázza viselkedését. Természetesen, a füttyszót elbagatellizálta. Elmondása szerint csak ellenzéki „csatlósok” fütyültek a rendezvényen.

 

 hirdetes_810x300  

El sem menni, vagy elfutni

 

Fico nem először ütközött bele a választópolgárok iránta érzett ellenszenvébe. Június elején Kelet-Szlovákiában, egy Alsóhalas nevű falucskában akart találkozni a környékbeli polgármesterekkel és saját pártja szimpatizánsaival. Végül a találkozóra nem került sor, az ex-kormányfő ugyanis megrémült, hogy a tüntető gazdák kifütyülik. Az eseményt lemondta, Alsóhalason nem állta meg.

 

(….) A volt kormányfő népszerűsége lemondása óta zuhan. A Focus ügynökség felmérései szerint a Smer megbízhatósága 2014-től 39 százalékról 23 százalékra csökkent. (…)

 

Még ha R. Fico minden második nap a kamerák elé állna és sajtótájékoztatókat hívna össze, saját népszerűségét akkor sem lenne képes felhúzni. A kutya máshol van elásva.

 

Ha ugyanis valaki fontos számunkra, akkor nagyra becsüljük és sosem felejtjük el teljesen.

 

Fico utódja, Peter Pellegrini egyszerűen barátságosabb, nem csak az ellenzék és a sajtó számára, de saját választói körében is többeket meg tud fogni. Ezeknek a fejleményeknek azonban egyes smeresek csak átmenetileg örülhetnek. Ľuboš Blaha szerint a párt jelenleg a konszolidáció fázisában van. (…)

 

De a Smer választói már elkezdték nyíltan megmutatni, hogy megváltozott Fico iránt érzett szimpátiájuk. Elég, ha ránézünk a felmérések eredményeire. A Fico-Pellegrini tandem nem működik. A párt preferenciáinak zuhanását Pellegrininek hála sikerült megállítani és nem Ficonak köszönhetően.

 

A választókat zavarják a „mi emberünk” kategóriájú vállalkozók, akik továbbra is büntetlenül lophatják meg az államot, mert a hatalmon lévő politikusok ezt megengedik nekik. Robert Fico baloldali témái pedig már egyáltalán nem meggyőzőek. A Smer ugyanis már nem mossa le magáról, hogy a vállalatok és oligarchák pártja.

 

eTrend.sk, Zuzana Kollárová: Múdry človek pochopí, keď je čas odísť. Expremiér to ešte nepochopil

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!