1847. március 3-án született a skóciai Edinburghban. Újításra való képessége már gyerekkorában megmutatkozott, ugyanis 12 évesen feltalálta a gabonahántoló gépet, amit a szomszédjukban lakó molnár éveken át alkalmazott, s hálából egy kis műhelyt adományozott az ifjúnak.

 

A pályafutása elején a hallássérültekkel foglalkozott

 

1870-ben családjuk elhagyta Skóciát és Kanadába költözött. A következő évben apját, Alexander Melville Bellt Bostonba hívták, hogy a siketnémák intézetében mutassa be az általa kidolgozott „visible speech” (látható beszéd) fonetikai rendszert, amely a siketek hangzóbeszédre tanításában játszott fontos szerepet. Az apa lemondott az útról a fia javára, aki később a módszert világszerte ismertté tette.

 

 hirdetes_810x300  

A hallássérültekkel foglalkozva ismerkedett meg az ötéves kora óta siket Mabel Hubbarddal, egy gazdag bostoni ügyvéd lányával, akit 1877-ben feleségül vett, s akivel életük végéig társak maradtak.

 

Megvalósította az emberi hang továbbítását

 

Bell az örökletes süketséggel kapcsolatos vizsgálódásai során (édesanyja is nagyothalló volt) hallásjavító készülékekkel kísérletezett. Így jutott el a telefon feltalálásához vezető felismerésekhez. Az 1800-as évek végén a telefon kifejlesztésén számos kutató munkálkodott, ezért a találmány Bellnek tulajdonítását akkor is és még ma is sokan vitatják. Az azonban kétségtelen, hogy 1876. március 7-én megkapta a szabadalmat találmányára, és három nappal később asszisztensével, Thomas Watsonnal sikeresen megvalósította az emberi hang továbbítását.

 

b037af4c21e92402fbabc4a7e6f5f282
Bell telefonkapcsolatot létesített New York és Chicago közt (1882) (Fotó: pinterest.com)

A philadelphiai Centenáriumi Kiállításon aranyérmet nyert telefont hatalmas érdeklődéssel fogadták, de a Western Union Társaság végül elállt a találmány megvásárlásától. Bell ezért 1877-ben  megalapította saját cégét, a Bell Telephone Companyt, amely 1885-től American Telephone and Telegraph Co. (ATandT) néven fejlődött multinacionális vállalattá.

 

Mindent forradalmasítani szeretett volna

 

Bell újító géniusza a tudomány és az élet minden területén azt kereste, amit forradalmasíthat. Szerteágazó tevékenységéről részben szabadalmai is képet adnak: 18-at önállóan, 12-t másokkal közösen nyújtott be. Közülük 14 a telefonnal és a telegráffal, négy a fotofónnal, egy a fonográffal, öt légi járművekkel, négy a szárnyashajóval, kettő a szelén elemekkel kapcsolatos.

 

Bell(650x417)
Fotó: ng.hu

 

Kísérletei során kifejlesztette a légzést segítő vastüdőt, a fémdetektort, a hallásvizsgáló audiométert, a jéghegyek helyzetét bemérő eszközt, vizsgálta a só tengervízből való kivonását és alternatív üzemanyagok után kutatott. Egyik – röviddel halála előtt adott – interjújában a házak napelemes fűtésének lehetőségéről beszélt.

 

A National Geographic tökéletesítőjeként is ismert

 

1898-ban a National Geographic Society elnökévé választották. Vejével, Gilbert Grosvenorral pedig a társaság által kiadott folyóiratot gyönyörű fotók és érdekes írások közzétételével korszerűsítették.

 
75 éves korában cukorbetegségben halt meg új-skóciai birtokán, Baddeckben, ott is temették el. Temetése napján egy percre minden telefon elnémult az Egyesült Államokban.

 

Forrás: mtva.hu/mult-kor.hu

Nyitókép: pinterest.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.