Tisza István rendkívüli életútja mindig kötelező viszonyítási pont marad a Magyarországon közéleti szerepet vállalók számára – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Nagykovácsiban, az egykori miniszterelnök születésének 155. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

 

A Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör által szervezett megemlékezésen az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: Tisza István alakját szellemi és erkölcsi nagysága hibáival, tévedéseivel és kudarcaival együtt, végső soron tragikus bukásában is megkerülhetetlenné teszi minden utána következő nemzedék számára.

 

Nagykovácsi, 2016. április 30. Kövér László, az Országgyûlés elnöke (elöl) koszorút helyez el a Tisza István-emlékmûnél, jobbról Janits Béla, a Nagykovácsi "gr. Tisza István" Nemzeti Kör elnöke a Tisza István miniszterelnök születésének 155. évfordulója alkalmából a 15 éve alakult Nagykovácsi "gr. Tisza István" Nemzeti Kör által szervezett megemlékezésen Nagykovácsiban 2016. április 30-án. MTI Fotó: Marjai János
Nagykovácsi, 2016. április 30.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (elöl) koszorút helyez el a Tisza István-emlékmûnél, jobbról Janits Béla, a Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör elnöke a Tisza István miniszterelnök születésének 155. évfordulója alkalmából a 15 éve alakult Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör által szervezett megemlékezésen Nagykovácsiban 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Marjai János

 

Kövér László felidézte: a huszadik század elején sok magyar és európai számára vált nyilvánvaló, hogy egy új rend készülődik. Ennek a hatalmas európai várakozásnak és változásnak egyik kulcsembere és aktív alakítója egy magyar ember, gróf Tisza István miniszterelnök volt – mondta.

 

Emlékeztetett rá: az 1914. június 28-i szarajevói merénylet után az egyöntetű háborúpárti bécsi és berlini állásponttal szemben több hétig egyedül a magyar miniszterelnök fogalmazta meg kételyeit, július második felére azonban elfogadta a háborús megoldás elkerülhetetlenségét, és ettől kezdve 1918 végéig ki is tartott álláspontja mellett. A házelnök Tiszát idézte: „már nyakunkon volt a kötél, amellyel ha most el nem vágjuk, alkalmasabb időben fojtottak volna meg bennünket”.

 

Úgy halt meg, ahogy élt

 

Tisza István 1918. október 31-én történt meggyilkolása egyben a történelmi magyar vereség tragikus jelképe is – hívta fel a figyelmet Kövér László -, hozzátéve: a politikus úgy halt meg, ahogy élt, elszántan, hajlíthatatlanul és magányosan. „Személyében a tradicionális Magyarország az utolsó bajnokát veszítette el” – tette hozzá.

 

Nagykovácsi, 2016. április 30. Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) beszédet mond Tisza István miniszterelnök születésének 155. évfordulója alkalmából a a 15 éve alakult Nagykovácsi "gr. Tisza István" Nemzeti Kör által szervezett megemlékezésen Nagykovácsiban, a református templomban 2016. április 30-án. MTI Fotó: Marjai János
Nagykovácsi, 2016. április 30.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) beszédet mond Tisza István miniszterelnök születésének 155. évfordulója alkalmából a a 15 éve alakult Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör által szervezett megemlékezésen Nagykovácsiban, a református templomban 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Marjai János

 

Kövér László méltatása szerint Tisza István munkássága az európai színvonalú magyar szabadelvűség egyik utolsó mértékadó összefoglalásának tekinthető. Politikai filozófiája a klasszikus szabadelvűség és a romantikus nemzeti patriotizmus 20. századi egyeztetésére és védelmére kiépített monumentális ideológiai kísérlet. Az Országgyűlés elnöke arra is emlékeztetett, hogy Tisza István hitvallásának középpontjában a népképviselet legfontosabb intézménye, a parlament állott.

 

Kulcskérdés a szabadság

 

Kövér László rámutatott: Tisza István az elsők között ismerte fel, hogy Európa következő évszázadának kulcskérdése a szabadság és a szabadosság viszonyrendszerének alakulása lesz.

 

A megemlékezést a Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör szervezte, amely az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Janits Béla, a társaság elnöke az ünnepi esemény alkalmából  kiemelte, hogy a szervezetük pártok feletti, és felidézte a 2001-ben megfogalmazott törekvésüket, hogy létrejön a nemzeti minimum, és „a közös nemzeti érdek égisze alatt” valamennyi alapvető kérdésben egységes lesz a nemzet.

 

MTI

 

Nyitókép: index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!