Nyitókép: intezet.nori.gov

 

A honvédemlékművet 1918-ban döntötték le cseh legionáriusok, ám a helyiek elásták, így megmenekült. A nemrég előkerült mementó a Nemzeti Örökség Intézete és a Sine Metu Egyesület együttműködésében kapja vissza régi fényét.  Felújítják és az eredeti helyén állítják fel az első honvédemlékművet a felvidéki Roskoványban (Rožkovany) – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri).

 

Az erről szóló együttműködési megállapodást Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és Orosz Örs, a felvidéki Sine Metu Egyesület elnöke írta alá a 174 évvel ezelőtt lezajlott héthársi csata évfordulója alkalmából. Az emlékmű ünnepélyes felavatását a csata 175. évfordulóján, 2024. június 20-án tartják.

 

A legelső honvédemlékművet az 1849-es héthársi csata hőseinek emlékére az ütközet közelében, a Bánó család felvidéki birtokán 1851-ben illegálisan állították fel. A mementót 1918-ban cseh legionáriusok döntötték le, de a helyiek elásták, ezzel megóvták azt a megsemmisüléstől. Az emlékművet a közelmúltban találták meg a Sine Metu Egyesület tagjai, majd az elemeit felújították. A Nemzeti Örökség Intézete a nemzeti emlékezet szempontjából kiemelten jelentősnek tartja az emlékművet, ezért a most létrejött együttműködési megállapodás keretében segítséget nyújt annak helyreállításában az eredeti helyén, az Eperjesi kerületben található Roskoványban.

 hirdetes_810x300  

 

A fentieken túl a Nöri 2023 júliusában részt vesz a Sine Metu Egyesület által szervezett Gombaszögi Nyári Táborban, ahol saját sátorral és kerekasztal-beszélgetésekbe bekapcsolódva fog tájékoztatást adni munkájáról, küldetéseiről, többek között a határon túli magyar emlékhelyek Nemzeti névtérben való megjelenítéséről. Ez utóbbi munkát fogja segíteni a Sine Metu Egyesület is a felvidéki magyar emlékhelyek összeírásában, különös tekintettel az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyekre és sírokra.

 

Magyarnemzet.hu/ intezet.nori.gov.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.