Nyitókép: National Geographic

 

A szakértők szerint Európa legősibb tóparti faluját fedezhették fel.

 

Európa egyik legkorábbi letelepedett közösségének nyomaira bukkantak az Ohridi-tó türkizkék vize alatt – számol be a National Geographic. A karókkal megerősített település a tó albániai partjánál fekszik, a cölöpházakból álló lelőhely mintegy 8000 éves lehet.

 

Ez a legkorábbi tóparti falu, amelyet Európában valaha találtak. „Több száz évvel régebbi, mint a Földközi-tenger és az Alpok térségében korábban ismert tóvárosi lelőhelyek” – nyilatkozta Albert Hafner, a svájci Berni Egyetem munkatársa. A kutatók úgy becsülik, hogy a helyszínen 200-500 ember élhetett egy időben. Az egykori falu az Ohridi-tó egy olyan részén található, amelyet rendszeresen eláraszt a víz, ezért építhették a korabeliek cölöpökre otthonaikat.

 hirdetes_810x300  

 

Hafner svájci, illetve albán régészekből álló csapata az elmúlt négy évben ásatásokat végzett Linben, az Ohridi-tó albán oldalán, amely Észak-Macedónia és Albánia hegyvidéki határán terül el. Egy nemrégiben végzett merülés során bizonyítékokat találtak arra, hogy a települést több ezer hegyes deszkával erősítették meg, Hafner szerint ehhez a védelmi rendszerhez egy egész erdőt ki kellett vágni.

 

Az Ohridi-tó a világ egyik legrégebbi tava, amely több mint egymillió éve létezik. A víz alatti ásatások értékes betekintést nyújtanak a környék egykori lakóinak mindennapi életébe. A régészek hivatásos búvárok segítségével megkövesedett fadarabokra, köztük tölgyfadarabokra bukkantak, az évgyűrűk vizsgálata sokat elárul a korabeli éghajlati és környezeti viszonyokról.

 

A kutatók úgy vélik, hogy a falu a földművelésre és haszonállatokra támaszkodott. Ilir Gjepali, a helyszínen dolgozó albán régész szerint magvakat, növényeket, valamint vadon élő és háziasított állatok csontjait egyaránt felfedezték. A lelőhely teljes feltárása és vizsgálata a becslések alapján két évtizedig is eltarthat.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.