Egy sörrel teli kamion 192 kilométert tett meg az amerikai Colorado államban sofőr nélkül. Ez volt az első alkalom, hogy teherszállító jármű automatikus irányítórendszerrel, sofőr nélkül hajtson végre egy kereskedelmi szállítást.

 

A bravúr az Otto nevű vállalathoz kötődik, ami sofőr nélküli kamionok fejlesztésével foglalkozik. A projektbe bekapcsolódott a Budweiser sörgyár is. A kamion rakterében összesen 51 744 doboz gyomorkeserű volt, ami szerencsésen meg is érkezett uticéljához.

 

A tehergépkocsi azért először még emberi segítségre szorult a kereszteződéseknél. Egy kamionsofőr kivitte a járművet az autópályára, majd bekapcsolta az automata irányítást, és leült újságot olvasni a hátsó ülésre.

 

 hirdetes_810x300  
otto-tres_opportimes
Forrás: opportimes.com

 

A kísérletet megszervező cég semmit sem bízott a véletlenre, az önjáró kamiont négy rendőrautó és három autónyi technikus kísérte. A tesztet személyesen Colorado állam közlekedésügyi minisztere felügyelte, aki a sikeres kísérlet után azt nyilatkozta

 

„Ez nagy dolog, a technológia megváltoztatja a közlekedést”

 

A mostani tesztet egy sor másik előzte meg, ahol jóval szigorúbb felügyeletet szabtak ki: a sofőr végig a volánnál tartózkodott, de csak szükség esetén avatkozott be.

 

 

A Budweiser sörgyár nagy érdeklődést mutatott a fejlesztés iránt, tekintettel arra, hogy évente 720 millió kilométert tesznek meg termékei.

 

„El tudom képzelni, hogy ez a technológia a jövőben mindenhol megjelenik. Olyan lesz, mint ma az automata sebváltó vagy a sebességhatároló (tempomat).”

 

mondta a vállalat stratégiai menedzsere.

 

A fejlesztéssel szeretnék csökkenteni a szállítások üzemanyagigényét, illetve növelni a közlekedésbiztonságot.

 

A kritikusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a technológia bevezetése a kamionsofőrök tömeges elbocsátást eredményezi. Az Otto vállalat állítja, hogy az emberi tényező nem zárható ki teljesen, inkább közös munkáról lehet szó gép és ember között. A sofőrök számára például egyszerűsödik a pihenőidő betartása.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Wired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!