2015–2016-ban érdekes kísérletbe vágták bele fejszéjüket az amerikai űrügynökségnél: egy egypetéjű ikerpár egyik tagját egy évre a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) költöztették, míg testvérét a Földön hagyták. A küldetés előtt, közben és után is alapos vizsgálatoknak vetették alá a testvéreket, hogy kiderüljön, okozott-e genetikai elváltozásokat a két merőben eltérő környezet. Most megérkeztek a vizsgálat első eredményei!

 

Scott egy picit fiatalabbá vált testvérénél

 

Az ikerpár, Scott és Mark Kelly űrhajósok kiváló lehetőséget jelentettek arra, hogy az űrügynökség munkatársai minden korábbinál részletesebben vizsgálják meg a súlytalanság hatásait, és azokat egy, gyakorlatilag teljesen egyforma génkészlettel rendelkező földi kontrollal hasonlítsák össze.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: NASA/Robert Markowitz

 

Scott Kelly 342 napot töltött az űrben. Ami a legszembetűnőbb változást illeti, ez idő alatt 5 centimétert nőtt, mivel gerincét nem nyomta össze folyamatosan a földi gravitáció. Ez a változás azonban csak átmeneti volt, és az űrhajós hazatérése után visszanyerte eredeti testmagasságát.

 

A másik érdekesség, hogy Scott majdnem egy századmásodperccel kevesebb időt élt meg a kilövés és a földet érés között, mint Mark. Einstein általános relativitáselmélete szerint ugyanis, ha két jármű eltérő sebességgel mozog, az idő gyorsabban telik a lassabban haladó járművön tartózkodók számára. Így Scott 8,6 ezredmásodperccel kevesebb időt élt meg az utazás során, mint Mark, vagyis egy picit még fiatalabbá vált hat perccel előbb született ikertestvérénél.

 

Izgalmas eredmények láttak napvilágot

 

Az első eredményeket múlt héten mutatták be a texasi Houstonban. Az eddigi adatok igen meglepőek, ugyanis úgy tűnik, hogy az űrben Scott telomerei – azaz a biológiai öregedést is szabályzó DNS-szakaszok – sokkal hosszabbak maradtak, mint testvéréi. Susan Bailey, a Colorado Állami Egyetem szakértője szerint ez épp az ellenkezője annak, mint amire előzetesen számítottak.

 

Fotó: NASA

 

Scott telomereinek hossza viszonylag gyorsan normalizálódott, miután visszatért bolygónkra. A jelenség okára egyelőre nem találtak magyarázatot a tudósok. Egy másik kutatás, amely 2018-ban fog befejeződni, remélhetőleg választ ad majd a kérdésre.

 

Az ikerkutatásról szóló tanulmányokat feltehetőleg sem idén, sem jövőre nem fogják még publikálni. A korai eredmények mindenesetre így is igen izgalmasak.

 

Forrás: sme.sk/popsci.com

Nyitókép: NASA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!