Nyitókép: NASA (ng.hu)

 

1969. július 20-án lépett az első ember a Holdra, idén az ötvenedik évfordulót ünnepeljük – olvasható az ng.hu összeállításában.

 

Az űrkorszak eddigi két legnagyobb tettének Gagarin 1961-es első Föld körüli útját, valamint az 1969-es első Holdra szállást tartjuk.

 

1962. szeptember 12-én Kennedy elnök a texasi Rice Egyetem népes hallgatósága előtt tartott híres beszédében megígérte, hogy az évtized végéig amerikai űrhajós lép majd a Holdra. Az űrverseny a hidegháború része volt, hatalmas összegeket költöttek a fejlesztésekre, és megépült a holdutazáshoz szükséges, minden korábbinál nagyobb rakéta, a Saturn-V, a rekorder hordozónál a mai napig nem építettek nagyobb, erősebb járművet.

 hirdetes_810x300  

 

Startol az Apollo-11 a Saturn-V hordozórakéta erejének köszönhetően. FORRÁS: NASA

 

Július 16-án indult útnak a három fős legénység: Neil A. Armstrong, Michael Collins és Edwin E. Aldrin, hogy 3 nappal később Hold körüli pályára álljanak az Apollo-11 űrhajóval. A leszállóegység, amely a Sas nevet kapta, július 20-án késő délután vált le a Columbia nevű parancsnoki modulról, fedélzetén Armstong és Aldrin űrhajósokkal, majd világidő szerint 20:17-kor a Sas leszállt.

 

A landolást követően elsőnek a visszainduláshoz készítették elő a leszállóegységet, majd a leszállás után 6 órával került sor a Holdra lépésre.

 

Az élő tévéközvetítésben a Deep Space Network ausztrál antennáján keresztül érkező jelet nézhettük, világszerte számtalan ország tévécsatornája élő adásban mutatta a leszállást, és azután a Holdra lépés történelmi pillanatát.

 

A Sas (Eagle) nevet kapott leszállóegység. Kép: ng.hu

 

Világidő szerint 02:56-kor lépett Armstrong a Holdra, majd nagyjából negyed óra elteltével Aldrin is kilépett. Bő 2,5 órát töltöttek el a felszínen, számtalan műszert helyeztek el, majd a leszálláskor kihagyott pihenőt eltöltve, indultak vissza. A Sas Hold körüli pályára állt, s a Columbia modul Collins irányításával összecsatlakozott vele. Amint átpakoltak a Sasból a Columbiába, lezárták az átjárót, majd leválasztották a Sast.

A három űrhajós július 24-én, 16:50-kor a Csendes-óceán vizébe csobbanva érkezett haza.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!