Nyitókép: SCIENCE NEWS FOR STUDENTS

 

Az AIDS betegséget okozó HIV-vírus eddig ismeretlen, fertőzőbb variánsát fedezték fel egy hosszú távú kutatás során Hollandiában.

 

A HIV-1 úgynevezett VB variánsa 3,55,5-szeres vírusterheléssel jár, könnyebben fertőz és valószínűleg nagyobb károkat képes okozni az immunrendszerben – írták az Oxfordi Egyetem kutatói a Science című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

 

A kezelés alatt álló fertőzötteket a kutatás szerint ugyanakkor nem fenyegeti nagyobb veszély: a kezelés kezdete után a VB-páciensek esetében is hasonló lefolyású volt a betegség, mint másoknál. A kutatók azonban kiemelték, hogy az eredmények ismeretében nagyon fontos, hogy a nagy HIV-kockázatú embereknek lehetőségük legyen a rendszeres tesztelésre, ami lehetővé teszi, hogy időben diagnosztizálják a fertőzést és megkezdjék a kezelést.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez csökkenti az időt, amely alatt a HIV-vírus károsíthatja az immunrendszert és az egészséget”

 

 mondta a kutatásban részt vevő Christophe Fraser, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

 

A VB variánst a Beehive (Méhkas) nevű, hosszú távú megfigyelési projekt során fedezték fel, amikor európai és ugandai mintákat gyűjtöttek és elemeztek a kutatók. Ekkor tűnt fel a variáns 17 mintában, amelyek közül 15 Hollandiából származott. Ezt követően további több ezer, Hollandiában tesztelt páciens mintáját elemezték, ekkor 92 újabb fertőzöttnél bukkantak a VB-variánsra.

 

A variáns a kutatók szerint vélhetően az 1980-as és 1990-es években terjedhetett el az országban, majd 2010 után a terjedése ismét lelassult.

 

A tanulmány egy újabb kirakósdarab, amely segít megérteni a HIV-vírus evolúcióját – mondta Maximilian Münchoff virológus, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója. Úgy véli azonban, hogy a variáns nem fog új lendületet adni a vírus terjedésének.

 

„Bár statisztikailag jelentősek a hatások, a nagy járványtani összefüggésben mellékesek. Ez abból is látszik, hogy a variáns már évtizedek óta kering anélkül, hogy más variánsokat elnyomott volna. A kezelt betegek számára pedig a terápia és az egészséges életmód egyébként is fontosabb, mint a virológiai tényezők”

 

 fejtette ki a virológus.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!