Ma van az adóbevallások leadásának utolsó napja, sok helyütt hosszú sorok kígyóztak a hivatalok előtt. Az emberek már csak ilyenek, gyakran az utolsó pillanatra hagyják a feladatokat. A leadási határidőtől viszont sokkal fontosabb hogy mi van az adóbevallásban. Azaz fizet-e adót az adott cég vagy személy, és ha igen, mennyit. A pénzügyminisztérium néhány hete közzétette a legnagyobb adófizetők (és adót nem fizetők) listáját, mely sok érdekességgel szolgált.

Kisember, fizess! Oligarcha, cégvezér, adóoptimalizálj!

Konkrét példa a sok közül: mit gondoltok, mennyi adót fizetett legutóbb (a 2013-as év után) mondjuk a Slovnaft, a.s.?

Eláruljuk, alig 54 ezer eurót! Miközben szinte a fél ország náluk tankol, a másik felénem meg mondhatni ők szállítják az üzemanyagot?

Slovnaft
Forrás: finance.gov.sk

Adóparadicsomba költöztetik az ország motorját

De nemcsak a Világi Oszkár vezette Slovnaftnak akad gondja az adófizetéssel. A Hospodárske Noviny (HN) című gazdasági napilap februári számában a nagyvállalatok adófizetési morálját járta körül. Ebből kiderül, hogy a legnagyobb szlovákiai autógyár, a Volkswagen Slovakia anyacége tavaly úgy döntött, adóparadicsomba költözteti a vállalatot. Mégpedig Luxemburgba. „Szlovákiára nézve ez semmilyen következményekkel nem fog járni,“ biztosította a napilapot az autógyár szóvívője. Elemzők viszont azonnal elkezdték kongatni a vészharangot.

 hirdetes_810x300  

Szerintük ugyanis az államkassza issza majd meg a spekuláció levét. A döntés után lehetővé válik ugyanis, hogy a Volkswagen átcsoportosítsa a pénzeit Luxemburgba, hogy ott kedvezőbb körülmények között adózzon. Ami komoly bevételkiesést jelenthet az államnak. A Volkswagen a szlovák ipar egyik húzóvállalata, éves forgalma meghaladja a hat milliárd eurót, közel tízezer személyt alkalmaz, és további tízezer beszállítói vonalon kötődik a vállalathoz. Tavaly 17 millió euró nyereségadót fizetett az államnak, előtte pedig közel 14 milliót.

autovallalatok
Forrás: Hospodárske Noviny

A HN szerint az elmúlt időszakban nemcsak a Volkswagen, hanem 400 további, korábban itt adózó szlovák cég is áttelepült Luxemburgba. Milliárdos adókieséseket okozva az országnak, ami hiányozik az utakra, kórházakra, iskolákra, tömegközlekedésre, nyugdíjakra, fizetésemelésekre, egyszóval a jobb élethez.

A napilap cikke bővebben leírja a luxemburgi nyerészkedés lényegét is, melyet egyre több nagyvállalat és multi alkalmaz.

Adóoptimalizálás vs. minimáladó

sme-kép A Trend című gazdasági hetilap szintén februárban azokra a sémákra mutatott rá, melyeket a nagyvállalatok használnak, hogy megkerüljék az adófizetést. Ami nem ugyanaz, mint az adóoptimalizáció, és nem is illegális. Probléma akkor van, ha egyesek fizetnek adót, mások meg nem. Ha vannak, akik direkt kerülik az adófizetést a társadalom kárára. Sokszor még a legnagyobb vállalatok is. Ezért is jó, hogy a pénzügyminisztérium közzétette az adózók listáját a befizetett adók összegével együtt. Hogy mindenki láthassa, nemcsak a Slovnaft, de a többi cég adatait is, növelve a tájékoztatást.

És hogy milyen lehetőségeik vannak „adót optimalizálni“ a kisembereknek, egyéni vállalkozóknak? Egyre kevesebb.

A Fico kormányzat által bevezetett ún. minimál adó után a cégeknek egyre kevésbé éri meg svindlizni, a forgalom szerint minimálisan meghatározott 480, 960 illetve 2880 eurós adót ugyanis mindenképp be kell fizetniük

Jó adózást mindenkinek.

Király Zsolt

Nyitókép: orangeportal.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!