Hétfőn elkezdődött a választási kampány. Robert Fico kormányzásának elmúlt három évi értékelésével azt is világossá tette, mire számíthatunk tőle jövő márciusáig. Jönnek az újabb szociális csomagok (értsd, saját választói réteg rövidtávú lekenyerezése a többiek kárára.)

Elevenítsük fel az első szociális csomag néhány elemeit: minimálbérnövelés, ingyenes vonatközlekedés, kisgyermekes családok támogatása.

Május 23-án itt a második, 200-250 millió eurósra tervezett szociális csomag, mely a következőkre fókuszál majd: rezsicsökkentés (kétszámjegyű gázárcsökkentéssel), foglakoztatás-növelés, családtámogatás.

szocialis csomagok
Fico sorra pipálja ki a populista igéreteit. Kép: aktualne.atlas.sk

Lesz mit csinálnia a teljesen atomizálódott ellenzéknek, ha labdába akar rúgni. Tudják ezt jól ők maguk is, ezért ahányan vannak, annyiféle játékot játszanak.

Fico potenciális kihívói

  1. OĽaNO+SaS+NOVA – Matovič, Sulík és Lipšic egyre nyíltabban beszél választási együttműködésükről. Az SaS elnöke a napokban már a koalíció szót is kimondta. Három párt közös indulása esetén 7 százalékos választási eredményt kellene elérni, ami nem okozhat problémát. Kérdés, mennyire lenne stabil egy ilyen formáció, mely ha a kapanyél elsül, Matovičnak akár kormányfői posztot is eredményezhet. Bár ez inkább sci-fi. A Focus utolsó felmérése mindenesetre 13,7 százalékot mért hármuknak összesen.
  2. Sieť – Radoslav Procházka pártja ugyan sokat veszített korábbi lendületéből és hitelessége is jelentősen megkopott, a februári Focus szerint azért továbbra is őrzi 11 %-os támogatottságát. Procházka pedig – gondoljunk csak a köztársaságielnök-választás első fordulójára – nagyon jól finisel.

Fico potenciális szövetségesei

 hirdetes_810x300  
  1. KDH és Most-Híd – a kereszténydemokraták és a vegyespárt hosszú ideje kettős játékot játszik. Figeľ és Bugár egyrészt bármikor kapható egy kis szervilis tévé vitára Robert Ficoval, aki kettejükön kívül nem is hajlandó mással vitaasztalhoz ülni. Tudja, hogy semmiféle komoly támadásra nem kell, hogy számítson tőlük.

A KDH már korábban is majdnem a SMER ölelésében végezte, Bugár Béla kettős beszédét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy míg a tévékben és a rádiókban nagyokat mondogat, a kamerák kikapcsolása után a SMER belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal kampányol a magyarlakta falvakban, tűzoltóautók átadásával járva sorra a csallóközi falvak önkéntes tűzoltóit.

BB_Kali
A SMER és a Most-Híd (Híd-Most) együtt kampányol a Csallóközben. Bugár Béla és Robert Kaliňák belügyminiszter tűzoltóautók átadásával járják sorra a csallóközi falvak önkéntes tűzoltóit. Kép: Új Szó

Amennyiben a SMER megnyeri a következő választást, a KDH és a Most-Híd pedig bejutnak, könnyű helyzete lesz Robert Ficonak. Fájdalmas kompromisszumok helyett ugyanis sokkal inkább Figeľ és Bugár egymás alá licitálása várható a zsíros posztokért.

Kétesélyes indulók

És hogy a parlamenti logika ne legyen annyira egyszerű, a képletet az SNS és az MKP választási szereplése is bonyolíthatja. Parlamenti jelenlétük szerencsés csillagzat esetén újraoszthat minden lapot. A többi minipárt helyezkedéséről pedig még nem is beszéltünk.

Itt tartunk most, 11 hónappal a parlamenti választások előtt.

Király Zsolt

Nyitókép: Shooty

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!