A gömöri születésű dzsesszcsillag ma lép fel a pozsonyi Inchebában. A rangos rendezvény 41. évfolyamán a szervezők egy ráadásnappal is készültek.

Október vége hagyományosan a dzsessz zenéről szól Pozsonyban. A műfaj kedvelőire a négy napos fesztivál alatt összesen 24 koncert vár, bár kissé rendhagyó elosztásban. Az idei dzsessznapok ugyanis nemcsak hétvégi program lesz, de jövő hét kedden is folytatódnak a fellépések.

Pénteken a rendezvényt Jeff Ballard dobos triója nyitja, Lionel Loueke gitáros-énekessel és Chris Cheek szaxofonistával. A fenomenális dobos Ray Charles kísérőzenekarában kezdte, az albumoknak a száma, melyeket kiadott vagy közreműködött eléri a majdnem kéttucatot. A formáció közösen eddig egyetlen lemezt adott ki, két évvel ezelőtt, a Time’s Tales címűt.

Gömörből indult világhódító útjára Várady Andreas, akivel korábban már mi is interjúztunk a Körképen. A 27-szeres Grammy-díjas amerikai dzsesszlegenda, Quincy Jones a világ egyik legtehetségesebb zenészének tartja. A Dzsessznapokon közösen lép fel a legendás szlovák szaxofonossal, Radovan Tariškával.

A szombati nap legnagyobb sztárja Gregory Porter amerikai zeneszerző, dzsessz és soul énekes. Liquid Spirit című albumával Grammy díjat nyert. A lemez biztosította számára a belépőt a legnagyobb sztárok közé, Dianne Reeves, Till Brönner, Nicola Conte a Jamie Cullum mind-mind hívták közreműködésre egy-egy produkciójukhoz. Gregory Porternek nem ez lesz az első szlovákiai fellépése: tavasszal már járt Pozsonyban, s a közönség pozitív visszajelzései alapján Peter Lipáék úgy döntöttek, újra elhívják az őszi fesztiválra.

 hirdetes_810x300  

A vasárnap este az amerikai Fourplay kvartetté lesz, amit Chuck Loeb gitáros, Bob James billentyűs, Nathan East basszusgitáros-énekes és Harvey Mason dobos alkot. A Fourplay számlájára írható összesen 13 lemez, egy Grammy-nevezés, és vezették már a Billboard dzsesszzenei slágerlistáját is.  Jellemzőjük elsősorban az improvizációra fektetett hangsúly és a kortárs dzsesszes hangzás.

Folyamatosan vizsgálják a dzsessz fajtáit, megjelenési formáit, feszegetik a határait, akár R&B és popos elemeket is belecsempészve. Érdekesség, hogy a tagok mindannyian sikeresek szólóban, Nathan East például a Daft Punk megaslágerén, a Get Lucky-n közreműködött, de játszott Michael Jacksonnal, Stinggel, Stevie Wonderrel is.

Kedden a Régi Vásárcsarnokban folytatódik a program Esperanza Spalding fellépésével, aki új, Emily’s D + Evolution nevet viselő projektjével érkezik. Ehhez Esperanza a gyerekkorából merített ihletet, a táncból, a költészetből és a színházból. Az amerikai énekesnő, basszusgitáros, csellista, négyszeres Grammy-díjas Esperanzának egyébként ez lesz az első Közép-Európai fellépése.

A Dzsessznapok már-már elmaradhatatlan programpontjáról se feledkezzünk meg – a B-színpadon 6 tehetséges fiatal szlovákiai zenész mutatkozhat be először a nagyközönség előtt a hétvégén. Igazán ígéretes program mindenkinek, aki szereti a zene eme különleges fajtáját.

A teljes program megtekinthető a Dzsessznapok hivatalos oldalán.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!