Világszínvonalú söröket gyártanak, megszámlálhatatlan elismerés tulajdonosai. A világ legjobb sörei között tartják számon termékeiket. Kovács László, a Kaltenecker alapítója és ex-tulajdonosa tavaly a Körképnek még büszkén nyilatkozta, Barcelonában és a Dominikai Köztársaságban is jelen vannak. Most csődeljárás fenyegeti őket.

A rozsnyói Kaltenecker szeptemberben a hitelezőivel szembeni védelmet kért a bíróságon, múlt héten pedig a kassai ítélőtábla restruktualizációs eljárást kezdeményezett a sörfőzdével szemben. A kézműves főzde így, hasonlóan a Váhostav és a Doprastav cégekhez csőd helyett leírhatja az adósságai egy részét.

Óriási veszteségek

A sörfőzde az utóbbi két évben több veszteséget termelt, mint a teljes szlovák sörszektor együttvéve. 2013-ban majdnem 900 ezer, 2014-ben 700 ezer euró veszteséggel zártak. Miközben forgalmuk pozitív rekordokat ért el. 2014-ben 835 ezer eurós forgalmat tudhattak magukénak, ami több mint a duplája az előző évinek, és háromszorosa a 2012-esnek. )

kaltenecker
A Kaltenecker nyeresége és forgalma 2009 és 2014 között. Forrás: finstat.sk

„Mi családi sörgyár voltunk, száz százalékos családi tulajdonban. Egy idő után a régi sörüzemünk már nem győzte a kapacitást. A fejemben volt a terv, láttam, mi a trend a világban. Tudtam, hogy ez az egyetlen lehetséges út, korszerű modern technológiára építeni a gyártást. Körbejártam a bankokat, majdnem az összest, ami létezik Szlovákiában, de egy sem bízott az álmomban. De nem adtam fel, kerestem egy privát befektetőt, a Skyside-ot. Ő hozza pénzt, én a változást és a családomat. Továbbra is én vezetem a céget, a Skyside a befektetés megtérülését, és támogatja a további fejlesztéseket. Elégedettek vagyunk.“nyilatkozta tavaly májusban Kovács László a Körképnek.

A Kaltenecker lejtmenete a pénzügyi befektetőként érkező Skyside mélyrepülésével kezdődött. A Skyside befektetési csoport, melynek élén a kassai Maroš Skorec áll, elsősorban napelemes erőműveket üzemeltetésével foglalkozik A nagymértékű befektetések nem jöttek be a cégnek, és az adóhatóság komoly büntetéseket rótt ki rájuk. Az anyavállalat problémái pedig a sörfőzdére is kihatottak.

kaltenecker-flasky-slady
(kép: pivnecesty.sk)

A Kaltenecker így 2014 végén tulajdonost váltott, a részesedés a nagy-britanniai székhelyű, homályos tulajdonosi hátterű Westpoint House-é lett. A Trend hetilap szerint előfordulhat az is, hogy a Skyside a Kalteneckerrel „fizetett“ más veszteséges üzletekért a Westpoint House-nak. Kovács azóta eladta saját, maradék 20 százalékos részesedését is az új tulajnak. A Westpoint House tapasztalt krízismenedzsert hozott a sörgyárba Juraj Husár személyében, ő lett a cég gyártási igazgatója. Kovács is maradt a cégben (legalábbis egyelőre, az októberi hírek szerint), mivel az új tulajdonos elismerte: az ízekhez és a sörfőzéshez ért.

 hirdetes_810x300  

A Trend írt arról is hogy a Westpoint House ügyvivője Peter Vartovník, a csoport mögött pedig az ügyvédi-tanácsadói HMG Advisor Group iroda állhat, ami Slavomír Moško és Jan Gajan tulajdona. Pont ez a cég képviseli a Kalteneckert a bíróságokon is.

Augusztusban egyik partnere, a sörgyár bővítésében résztvevő Format – PM építkezési vállalat csődeljárást kezdeményezett a ki nem fizetett adósságok miatt, ám ezt végül megszüntették. A sörgyár most a restruktualizációt szeretné elérni. Közben ambiciózus tervei vannak: további négy új fajta sör főzésére készülnek, melyeket 2016 januárjában dobnának piacra.

Mi az a restruktualizáció?

Bírósági felügyelet alatti pénzügyi „egészségügyi beavatkozás”. A cégek akkor kérvényezik az eljárást, ha magas adósságaik vannak, ám úgy gondolják, képesek talpra állni. Ilyenkor a törvények a csőd helyett a restruktualizációt részesítik előnyben. A régi adósságokat (vagy legalábbis egy részüket) a hitelezők elengedik, s a vállalat folytatja a további működését.

Ezzel azonban az összes hitelezőnek egyet kell értenie. Számukra ez általában kifizetődőbb, mert így több pénzt kapnak vissza, mint ha csődeljárás folyamán a céget szétcincálnák és vagyoná részenként eladnák. Maga az eljárás azonban könnyen a csőd felé is taszíthatja a Kalteneckert. Ha ugyanis a hitelezők nem értenek egyet a pénzügyi rendbetétel terveivel, a sörfőzde automatikusan csődeljárás alá kerül.

A sörfőzdének új adósságait kell törlesztenie, a régiekre bírósági védelem vonatkozik, ezért most a behajtások is le lettek állítva. Adósságból nemcsak a partnerek felé van sok: a cég 10,5 ezer euróval tartozik a Szociális Biztosítónak, és több mint négy ezerrel az Általános Egészségügyi Biztosítónak. A Westpoint House tulajdonosi részére az OTP banknak van zálogjoga.

A bíróságnak jelenleg 30 napja van arra, hogy döntsön: restruktualizáció vagy csődeljárás. A rozsnyói Kaltenecker sikersztorija tehát jelenleg rögös úton folytatódik, mi mindenesetre bízunk a pozitív végkifejletben.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Források: opive.sk, Trend

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!