Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A Szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet közzétette hivatalos elemzését a koronavírus elleni vakcinák mellékhatásairól. Eszerint februárban 1157 mellékhatást jelentettek, ebből 44 minősült súlyosnak. A Gyógyszerfelügyelet külön figyelmet szentelt az AstraZeneca oltóanyagának, amelynek beadása után a beoltott személyek közül többen rövid ideig nem tudtak dolgozni vagy pihenésre volt szükségük.

 

A hivatal a vakcinázás megkezdése óta 1612 bejelentést kapott nemkívánatos mellékhatásokról, ebből 1589-et hitelesnek ítélt, 23-at pedig továbbküldött az európai felügyeleti adatbázisba. Januárban még csak 452 bejelentésre került sor, ám a vakcinázás felgyorsulásával és az Astra készítményének képbe kerülésével megnőtt a regisztrált mellékhatások száma is.

 

A mellékhatások nem veszélyesek, gyakran összefüggésben vannak a beoltott személy aktuális egészségi állapotával, a korával, és azzal, hogy első, vagy második oltást kapott-e. A leggyakrabban emlegetett mellékhatások a fájdalom az oltás helyén, hidegrázás, hőemelkedés, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, fáradékonyság és levertség, általános gyengeség.

 

 hirdetes_810x300  

Az AstraZeenca oltóanyaga kapcsán 578 bejelentés érkezett, a brit-svéd készítmény kapcsán a leggyakrabban emlegetett mellékhatások a láz, fejfájás, hidegrázás, testfájdalom, levertség. Volt példa hányingerre, hányásra és hasmenésre is.

 

A legtöbb mellékhatás esetében nem volt szükség orvosi kezelésre, pár beoltott személyt azonban kórházba szállítottak megfigyelésre. Az AstraZeneca esetében a mellékhatások néha olyan erőteljesek voltak, hogy a beoltott személy rövid ideig nem tudott dolgozni, vagy kötelező pihenést írtak elő számára.

 

Szlovákiában eddig 444 765 ampulla vakcina fogyott el, ebből 378 400 Pfizer, 44 054 AstraZeneca és 22 152 Moderna. A Pfizer készítménye kapcsán 1007 esetben érkezett bejelentés mellékhatásról.

 

sukl.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.