Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Elkezdődött Dobroslav Trnka egykori főügyész meghallgatása a Gorilla-felvétel kapcsán. Trnkát azzal vádolják, hogy törvényt sértett, amikor súlyos korrupciós bűncselekményeket tanúsító hangfelvétellel rendelkezett, de nem adta azt át a hatóságoknak kivizsgálásra.

 

Trnka ártatlannak vallotta magát minden vádpontban. A hétfői meghallgatáson Jaromír Čižnár beszélt eskü alatt arról, hogy mi történt Trnka és Fico találkozóján a kormányhivatal épületében. Čižnár – aki nem mellesleg Robert Fico osztálytársa volt – Trnka után foglalta el a főügyészi posztot, és tavaly adta át a kormányváltás után.

 

Dobroslav Trnka 2008-ban és 2009-ben megpróbált személyes találkozót tető alá hozni Robert Fico akkori kormányfővel. Čižnár elmondása szerint, mivel közeli ismeretségben voltak, őt kért meg a találkozó megszervezésére, ami meg is történt. A kormányfő irodájában hárman voltak: Fico, Čižnár és Trnka. Trnka elővett egy laptopot, amelyről lejátszott egy rövid hangfájlt. A felvételen a Smer akkori pártigazgatója, František Határ hangját lehetett felismerni, amint egy másik személlyel szponzor-támogatásról egyeztet.

 

 hirdetes_810x300  

Čižnár a hétfői meghallgatáson azt állította, hogy a másik személy hangját nem ismerte fel, és nem tudta, hogy valójában a Gorilla felvételt hallgatja. A felvételen hallható másik hang Jaroslav Haščáké, Szlovákia egyik leggazdagabb emberéé, aki a múlt évi letartóztatásáig a Penta befektetőcsoport egyik feje volt. Haščákot pénzmosás vádjával tartóztatták le, a gyanú szerint titkosszolgálati körökből jutott hozzá a Gorilla-felvételhez, amiért az azt leszállító SIS-esnek fiktív számlákon keresztül fizetett. Az ellene folyó eljárás nemrég Maroš Žilinka jelenlegi főügyész saját hatáskörében leállította.

 

A Gorilla-felvétel egy több órás hanganyag arról, ahogy a szlovák politikai elit vagy annak tagjainak közvetlen intézői províziókról, privatizációkért cserébe adott jutalékokról és a korrupció fogalmát messzemenőkig kimerítő ügyletekről egyeztetnek. A találkozókra Pozsonyban, a Vazalova utcában, egy lakásban került sor, amelyet a SIS megfigyelt, és a beszélgetéseket rögzítette. A felvétel leirata 2011-ben került nyilvánosságra, hatalmas társadalmi felháborodást idézve elő.

 

„Álljon fel, és tűnjön el”

 

Trnka a gyanú szerint hozzájutott a felvétel egy példányához, és megpróbált pénzt szerezni belőle.

 

Az ominózus találkozó Čižnár elmondása szerint nem volt hosszabb húsz percnél. Ő maga pedig végül nagyon nem örült, hogy jelen kellett lennie.

 

Trnka lejátszott a felvételből egy egyperces, másfél perces darabot, amelyen a smeres František Határt lehetett hallani.

 

„Aztán lecsukta (a laptopot) és csend lett. A kormányfő ezután azt mondta neki, hogy álljon fel és tűnjön el”

 

emlékezett vissza Čižnár. rnko a felszólításra elhagyta a Kormányhivatal épületét.

 

Trnka ártatlannak vallja magát

 

Trnka, aki ártatlannak vallotta magát a bíróságon azt állítja, hogy ilyen találkozóra nem került sor, és Robert Ficonak sem játszott le semmit semmilyen USB-kulcsról, főleg nem Čižnár jelenlétében. Arra hivatkozik, hogy Robert Fico is azt vallotta, nem került sor köztük ilyen találkozóra. Trnka azt állítja, hogy a felvételt a SIS-es Ladislav Pittnertől szerezte.

 

A meghallgatás következő tanúja a főügyészség informatikusa volt, akit Trnka elvileg arra kért meg, hogy nézzen át egy USB-kulcsot, amely nagyon fontos volt a számára, majd annak tartalmát több mint DVD és CD-lemezre kellett lemásolnia. Az informatikus eleget tett a kérésnek, három óra alatt végzett a feladattal. Ezután jelszóval védte le az adathordozót, az általa elmondottak egybevágnak  rendőrség által megfejtett jelszóval.

 

Trnka a Gorilla-felvétel lemásolását is tagadja, azt mondja, hogy biztosan nem a főügyészség alkalmazottját kérné meg egy ilyen feladatra.

 

A Trnka elleni eljárás következő tárgyalási napját jövő hétfőn tartják.

 

Gorilla-ügy – Haščák a felvételeken: “A demokrácia egy szar rendszer, a választó szart sem ér” (Összefoglaló)

 

Elkezdődött a korábbi főügyész, Dobroslav Trnka bírósági pere

 

Žilinka főügyész ejtette a Haščákkal szembeni nyomozást

Újabb bizonyíték került elő, hogy Trnka a Gorilla-felvétellel zsarolta Haščákot

Kiszivárgott videó: Kočner segített Trnkának rejtett kamerát telepíteni az irodájába

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!