Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Bizottság „rendkívül aggasztónak” tartja a menekülőkkel való bánásmódot az EU külső határain. A horvát és a görög határról jelentették a legtöbb jogellenes kitoloncolást, esetenként erőszakosan küldték vissza a menekülőket – mondta az EU belügyi biztosa Brüsszelben csütörtökön.

 

Ylva Johansson megdöbbentőnek és rendkívül aggasztónak nevezte a jelentésben összesített jogsértéseket. A belügyi biztos vizsgálatot ígér a menekülők kitoloncolását és visszafordítását illetően. A jelentés alapján feltételezhető, hogy az erőszakos esetek nem szórványosak, hanem irányítottak. Az uniós forrásokkal való visszaélésekről meggyőzőnek tűnnek a jelentésben említett bizonyítékok – tette hozzá az EU belügyi biztosa.

 

A horvát miniszterelnök a határvédelem kihívásairól beszélt, ami a 2015-ös menekültválság óta sokkal összetettebb, mint korábban.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök is vizsgálatot ígért a jelentésben részletezett jogsértéseket illetően. Kiemelte, hogy az illegális határátlépési kísérletek gyakran szervezett módon, embercsempészek és azok hálózatai révén történnek. Ezek a bűnözők hasznot húznak a kilátástalan helyzetbe került menekülők kiszolgáltatottságából.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Bizottság már a vizsgálat előtt egyértelműsíti, hogy az olyan esetek, amelyekben bizonyítást nyer a jogsértés, a határok védelme érdekében a tagországoknak biztosított uniós forrásokkal való visszaélés eseteinek számítanak.

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.