Nyitókép: minv.sk

 

A leghatékonyabb védekezés az illegális migráció ellen a schengeni övezet külső határainak védelme – állapodtak meg mai közös tanácskozásukon Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia belügyminiszterei.

 

Roman Mikulec szlovák miniszter elismerte, hogy ismétlődő migrációs hullám esetén közös megegyezéssel ismét határkorlátozásokat vezethetnek be. Radek Kaňa cseh belügyminiszter-helyettes a találkozó után azt mondta, hogy a Visegrádi Csoporthoz (V4) tartozó közép-európai országok közösen kívánnak fellépni az Európai Unión belüli migráció ügyében.

 

 hirdetes_810x300  

A Szerbiából Magyarországon, Szlovákián és Csehországon át Nyugat-Európába tartó, úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon tavaly ősszel érkező migránsok számának jelentős növekedése azt eredményezte, hogy Csehország a Szlovákiával közös határellenőrzést vezetett be, amelyet idén megszüntettek. Akkoriban Pozsony bírálta Prágát az ellenőrzések bevezetése miatt.

 

Mikulec szerint a schengeni határok védelme a leghatékonyabb megoldás az illegális migráció elleni küzdelemben, hiszen ha az működik, akkor nem lenne szükség átfogó nemzeti szintű intézkedésekre.

 

„Senki sem tudja, hogyan fog alakulni. A hullám tavasszal újra megérkezhet”

 

– mondta Mikulec. Hozzátette: a Szíriából és Afganisztánból érkező menekültek státuszát is meg kell oldani, akiket most már nem lehet visszaküldeni az EU-ból hazájukba.

 

Kaňa elmondta, hogy az illegális migráció kezelésének egyik prioritása a V4-országok közös uniós megközelítése. Szerinte az európai blokkon kívüli országokkal is fontos az együttműködés.

 

Pintér Sándor magyar belminiszter köszönetet mondott Csehországnak és Szlovákiának, hogy rendőröket küldtek Magyarországra a schengeni határ védelmére. Válaszul mindkét ország képviselői kifejezték, hogy államaik készek továbbra is segíteni Magyarországnak.

 

A V4-országok belügyminisztériumainak képviselői az orosz invázió után közép-európai országokba került ukrajnai menekültek megsegítéséről is tárgyaltak. Kaňa megköszönte a V4-országok lakóinak az ukrán menekültek megsegítését. Elmondása szerint 495 ezer menekült kapott ideiglenes védelmet Csehországban.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!