Március 15-én a Smer, SNS, Most-Híd, és a Sieť képviselői aláírták a legfontosabb programprioritások listáját, ami szerint nagyon valószínűsíthető, hogy ezek a pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót. Robert Fico szerint az aláírt dokumentum jó alapot képezhet a készülő kormányprogram számára. Vizsgáljuk meg a dokumentum szlovákiai magyarokat érintő témaköreit olyan szempontból, hogy mennyire szolgálhatja a felvidéki magyarság megmaradását, asszimilációjának lassulását, helyzetének javulását.

 

 

Kétségkívül, hogy az R7-es gyorsforgalmi út felépítése magántőke bevonásával ezt a célt szolgálja. Ján Počiatek közlekedési miniszter már januárjában arról tájékoztatott, hogy jogerősek az útépítéshez kapcsolódó területrendezési határozatok és a konkrét, részletes megvalósíthatósági tanulmány is készen áll. Érsek Árpád, a Most-Híd parlamenti képviselője blogjában (Megépül az R7-es) már február 17-én arról számolt be, hogy jó hír a polgárok számára a kormány aznapi ülésén jóváhagyott döntése az R7-es út felépítését illetően. Ezt a már meglévő kormánydöntést erősítheti meg az új kormányprogram.

 

 

 hirdetes_810x300  

A kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény elfogadása is régóta várat magára, és minden bizonnyal a támogatási mechanizmus átláthatóságát, egyértelműségét fogja szolgálni pártérdekektől függetlenül. A törvényerőre emelendő támogatás akkor fogja tudni igazán szolgálni a Szlovákiában élő nemzetiségek kultúráját, ha az erre szánt évi támogatási keret nagysága megközelíti a kérelmezők által megfogalmazott valós igényeket.

 

 

Az államnyelvtörvény módosításának prioritása teljes mértékben jogos követelés. Kérdéses, hogy ez milyen mértékben valósulhat meg a SNS kormánytagságával. El kell érnie a 2009-ben módosított nyelvtörvény kisebbségekre vonatkozó hátrányos és megkülönböztető részeinek eltörlését, és a kisebbségek által lakott régiókban minden területen a kétnyelvűség hivatalos alkalmazását.

 

 

A Híd prioritásai, amelyek a szlovák kormány prioritásai közé kerültek a 2016-2020 közötti időszakra, forrás: facebook.com
A Híd prioritásai, amelyek a szlovák kormány prioritásai közé kerültek a 2016-2020 közötti időszakra, forrás: facebook.com

 

A kisiskolák megmentése a vegyes lakosságú területeken nemzetiségi szempontból nem jelent előrelépést, a jelenlegi status quo megőrzését szolgálja, és ugyanúgy vonatkozik az érintett régiók szlovák tannyelvű iskoláira is. Viszont az önvédelmi reflex eredményességét segíti.

 

 

A nemzetiségi iskolákban szlovák nyelvoktatás módszertanának megváltoztatásának gondolata már Dušan Čaplovič-nak, a Smer volt iskolaügyi miniszterének ideje alatt felmerült, sőt annak idején ígéretet tett, hogy 2014. szeptemberétől a szlovák nyelvet idegen nyelvként fogják tanítani a magyar iskolákban. Az új módszertan kidolgozására ki is írt egy egymillió eurós pályázatot. A pályázatot három egyetem nyerte el: a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem valamint a kassai Šafarik Egyetem. Az új kormányprogram most letörölheti a port a nyertes pályázatokról, és a szlovák nyelvoktatás területén realizálhatja az elképzelést iskoláinkban.

 

 

Az elmaradott régiók fejlesztését eddig minden egyes kormányprogram tartalmazta. A kérdés viszont az, hogy a kormány mely térségeket fogják elmaradottá nyilvánítani (több ilyen is van), és milyen konkrét fejlesztésekkel kívánják ezt elérni. Ez utóbbi prioritás a fenti két dolog hiányában túlságosan általános ígéretnek hangzik.

 

 

Száraz Dénes

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!