Kassák Lajos, huszadik századi világcsavargó, képzőművész és irodalmár, Érsekújvár híres szülöttje gyakran járt Párizsban. Az Egy ember élete c. életrajzi regényében írta, hogy ha séta közben a francia főváros utcáin elszórt tökmaghéjra bukkant, és elindult a nyomában, biztos érsekújvárira talált!

 

Valószínűleg enyhe túlzás lakozik a megállapítás mögött, hiszen magyarországi focimeccseken már Kassák korában is hódoltak ennek a szenvedélynek, de az eltúlzott féligazságok színesítik az életünket. Viszont nem véletlenül nevezik az érsekújváriakat főleg a komáromiak enyhe gúnnyal tökmagosoknak!

 

Tökmagoznak mindenhol

 

 hirdetes_810x300  

A helyi specialitás a tökmagolásban abban rejlik, hogy mindenhol tökmagoznak az újváriak: utcákon, tereken, zárt és nyitott helyeken, stadionokban, buszmegállókban, sorakozás és várakozás közben, soron kívül is. És ez így van rendjén, mert ez nem egy beltéri szabad idős tevékenység, aminek nyoma lehet a szőnyegen, hanem kültéri.

 

tokmagarus
Kép: fourfourtwo.hu

 

De kint az utcákon, tereken nem nevezhető kimondottan szemetelésnek, mivel a tökmaghéjat elfújja a szél, a természet részévé válik, komposztálódik, össze is lehet söpörni. Ez nem egy jó-rossz szokás, hanem néphagyomány, évszázados helyi szokás, ami összefügg a település egykori mezővárosi voltával, az elsősorban mezőgazdaságból éldegélő emberek életvitelével.

 

Kezdetben idényfüggő elfoglaltság volt, mára már elmosódott szezonjellege: az őszi betakarításokat követően a munkában elfáradt parasztember szórakozása, unaloműzése volt egykoron. Az asszonyok a hosszú őszi és téli estéken fosztották a kukoricát a fonóban, a férfiak ráérősen tökmagoltak, pipázgattak, és közben jókat dumáltak egymással.

 

A dohányzásról is leszoktat

 

A tökmagolás a népi bölcsesség szülőágya, még a dohányzásról is leszoktat, mert a kettőt egyszerre képtelenség űzni. De nem csak ezzel járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, hiszen olajtartalma révén köztudott a potencianövelő és prosztataűző hatása is a férfiaknál. Hogy a lemenő napnak is legyen ereje….

 

Közeli, rokoni kapcsolatban állnak a tökmagosok a szotyolásokkal, de nem szabad őket összekeverni, egybemosni! Micsoda tárgyi tévedés lenne a szédelgő napraforgó magját összekeverni a gyönyörű tök magjával! Sértő is!

 

Közösségi cselekvés

 

Azt szokták mondani, hogy csak az ökör iszik magában, ez talán igaz a tökmagolásra is. Ez egy közösségi cselekvés. Egyedül nem ízlik annyira, viszont társaságban jókat lehet közben beszélgetni akár otthon is, akár a kocsmákban tartalmas vagy kevésbé tartalmas eszmecsere közepette. Csodálkozom azon a helyi vendéglősön, aki nem tart a kocsmájában tökmagot!

 

ersekujvar_piac
Az érsekújvári piac. Kép: novezamky.sk

 

És milyen az igazi tökmag? Hol kapni a legjobbat? Hát az érsekújvári piacon!  Mert ott meg is lehet kóstolni, van választék bőven! Az igazi tökmagot kacsazsíron sütik, és frissen, ropogósan, enyhén sózottan a legfinomabb. Amikor könnyen kitökmagolható, mert a szemek dúsak, telítettek. A tökmagolás művészet, és nem mindenki tudja elsajátítani!

 

Láttam én már olyan gyarló embert, aki kisollóval hámozta ki a szemeket, vagy mással tökmagoltatott, de láttam olyat is, aki a magokat a megfelelő fogak közé illesztve pillanatok alatt elintézett egy zacskónyit, és miközben beszélt, a szája sarkából gépiesen, szabályos, rendkívül rövid időközökben repkedtek ki az üres héjak!

 

heti piac
Érsekújvári heti piac. Kép: postcards.hungaricana.hu

 

Láttam már a boltokban kihámozott, csupasz tökmagot árulni! Megvető pillantással hagytam ott a pultot, ez nem érsekújvárinak való! Az újvári focicsapat hazai mérkőzésein arról lehet felismerni a vendégszurkolókat (mert kiabálni nem mernek), hogy nem tökmagolnak. De az újvári kemény(tök)mag  bezzeg!

 

Ha Kassák feltámadna

 

Ha Kassák feltámadna, szembesülne önmagával, az életnagyságú bronzszobor alakkal Érsekújvár főtére közelében, ahogy híres nagykarimájú fekete kalapjával búcsút int a szülővárosának, hogy oda életében soha vissza ne térjen. És látna ugyan a főtéren tökmagoló fiatalokat is, de már csak elvétve hallana tőlük magyar szót.

 

Esetleg a templom előtt ácsorogva tökmagoló idősebbektől, akik többsége viszont már a korzó padjain üldögélő gyerekeihez, unokáihoz nem magyarul szól két tökmaghéj kiköpése közben…

 

A tökmagolás érsekújvári szenvedélye öröklődik, nemzedékről nemzedékre száll, az anyanyelv már nem annyira…

 

Száraz Dénes   

Nyitókép: Kassák Lajos (elefantfilm.hu)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.