Ötödik napja ülésezik a szlovák állam legfelső szerve, a parlament és már ötödik napja vitáznak, szidnak, ajnároznak honatyáink mindent, ami a kormányprogramban szerepel, ki-ki a saját helye és színe szerint. Az ellenzék, funkciójának megfelelően az utolsó betűig kiforgatja, a kormánykoalíció pedig az utolsó betűig alátámasztja a program téziseit. Valami azonban kimaradt.

 

Ahogy azt már szervezetünk elnöke egy másik fórumon kiemelte, a kormányprogramból kimaradt az önkormányzatok rendszerének bármilyen nemű releváns elemzése, említése, vagy (urambocsá) fejlesztésének betervezése. És nem csak onnan. A téma teljes egészében hiányzik a parlamenti felszólalásokból és vitákból, senki nem kéri számon a kormányon, még mellékesen sem került említésre.

 

Az önkormányzat áll legközelebb az emberhez

 

 hirdetes_810x300  

Nem fért be még olyan fontos és magasröptű, mindent meghatározó témák közé sem, minthogy a nemzeti televízió csatornát miért hívják RTVS-nek és miért nem Szlovák Televíziónak. Pedig az elmúlt napokban felrótták már a kormánynak még azt is, amit nem lehet, ez viszont annak ellenére maradt ki, hogy a parlament székein helyet foglal nem-egy polgármester és az önkormányzatban tevékenykedő, illetve tapasztalatokkal bíró képviselő is.

 

Azonban nem kis dologról beszélünk. Önkormányzatok állnak talán a legközelebb a hétköznapi emberhez. Azok határozzák meg a napi életét, a házának a megépítését, a közterületeket, amiket használ és látogat, egyszerűen mondva a boltot, a kocsmát, a templomot, a futballpályát, a járdát és a szemetet. A legalapvetőbb társadalmi működés motorjai és megvalósítói az önkormányzatok.

 

onkormanyzas2
Kép: Önkormányzati Szemle

 

Mégsem érzi úgy a kormány, de ezek szerint az egész parlament sem, hogy fontos lenne foglalkozni velük. Hogy esetleg nem ártana figyelmet fordítani arra, hogy hatékonyan működjenek, hogy segítsék a munkájukat, hogy meghallgassák őket és esetleg prioritásként tekintsenek rájuk az ország problémáinak, gazdasági nehézségeinek megoldásában, a társadalom fejlesztésében, akár csak egyszerűen abban, hogy eljussanak az emberhez magához, a választójukhoz.

 

Sok jó dolog indul alulról

 

Nem is beszélve arról, hogy (és gaz gondolatainkért újfent bocsásson meg nekünk a magasságos) esetleg megvizsgáljuk az aktuális önkormányzati rendszereink hatékonyságát, tovább lépve pedig talán javítsuk ki a hibáit, gondolkodjunk el az önkormányzás modern, akár nem-szokványos, de működő és hatékony formáin. Sokszor láthatjuk ugyanis, hogy sok jó dolog indul alulról, az egyszerű emberek munkájából és kezdeményezéseiből. Sok jó dolog indulhatna az önkormányzatoktól is, ha meghallgatnák és segítenék őket.

 

De nem érdekel senkit. Talán azért, mert a parlament és az ott helyet foglalók mindennapjai nem erről szólnak? Talán azért, mert a források eloszlása, a decentralizáció, a régiók, önkormányzatok mikromenedzsmentje nem illik a parlamentbe jutott, és elsősorban a kormányon lévő pártok profiljába, érdekeibe? Talán mert sokkal kényelmesebb üres lózungokat az éterbe bocsátani, mint valami újat mutatni, valami igazit, kézzel foghatót, érzékelhetőt tenni?

 

Ezek jó kérdéseknek tűnnek.

 

Pro Civis/Mészáros András

 

A Körkép.sk és a Pro Civis együttműködése értelmében a polgári társulás blogjait állandó rovatként honlapunkon publikáljuk.

 

Nyitókép: önkormányzás.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!