Egy parlamenten kívüli párt nincs könnyű helyzetben egy elbukott választások után, ha a következő választásokon célként továbbra is a parlamentbe kerülést tűzik ki. Ilyenkor valamin valamit sürgősen változtatni kell! Nem könnyű a fazonváltás, nehéz tettekkel bizonyítania, meggyőznie a választókat, hogy már másként kívánja szolgálni a választók érdekeit – új elképzelések, célkitűzések mentén.

 

Mivel nincs az aktuális politika kereszttüzében, nincs reflektor- és médiafényben. Mondhatják, hogy ez a Szlovák Nemzeti Pártnak mégis sikerült! Igaz, de egy nemzetiségi alapon működő pártnak ez sokkal bonyolultabb, mert szűkebb a tere, a megszólítandók száma, kevesebb lehetősége van a megnyilvánulásra. Főleg akkor, ha az adott párt a sikertelen választások után mélyálomba zuhan, igazi vezető(k) híján átmenetileg irányításképtelen, és hónapok óta csak az újságírói unszolásra hajlandó megnyilvánulni bizonyos témákban.

 

Az arcváltás kevés

 

 hirdetes_810x300  

Ilyenkor már csak egy nagy durranás segíthet rajta: például egy jól előkészített, a felfokozott várakozásnak eleget tevő, sőt, komoly meglepetéseket is tartogató pártkongresszus. Ilyenre készül most a Magyar Közösség Pártja!

 

Kevés az arcváltás, arculatváltásra is szükség van!

 

A kongresszussal kapcsolatban most mindenkit leginkább az új elnök személye érdekel. Folynak a találgatások, elhangzanak nevek, megkérdezik a szóban forgókat, hogy tényleg vállalná-e. Kétségkívül érdekes téma, mert egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz a jövőben az MKP elnöke! Mennyire lesz karizmatikus, megnyerő és meggyőző egyéniség, ugyanakkor kompromisszumokra és tárgyalásokra is képes, akit fenntartások nélkül elfogad a felvidéki magyarság, aki a közkívánt felvidéki magyar összefogás zászlóvivője lehet, és a szlovákok szemében sem lesz tüske. Remélem, találtatik ilyen!

 

Hiteles arculatváltást is

 

A sikeres arcváltás, az új elnök és csapatának megválasztása viszont csupán előfeltétele a párt sikeres szereplésének, a regionális politizálásból való kitörésnek, a politika országos színpadjára való visszatérésnek. Ehhez feltétlenül szükséges a hiteles arculatváltás is! Érzésem szerint a párt önmeghatározásában jelenleg az jelentheti legfőbb dilemmát, hogy egy etnikai párt mennyiben felel meg a modern párt iránt támasztott választói elvárásoknak.

 

mkp1
Illusztrációs felvétel. (Körkép.sk)

 

Miként kilépni, vagy ki kell-e lépni egyáltalán a pártra sütött „magyarbélyeg” és „anyaország függőség” alól, vagy hogyan összeegyeztetni ezzel Dél-Szlovákia gazdasági felemelkedésének képviseltét, a Most-Híddal és a szlovák pártokkal való ezt célzó lehetséges együttműködést. Mérlegelni kell a lehetőségeket, mert ki kell kerülni a modern párt fogalmával napjainkban gyakran összecsengő liberális csapdát is!

 

Összefogás? Közös indulás?

 

Három sikertelen parlamenti választás is bizonyította, hogy a felvidéki magyar politizálás önmagában már nem bír el két magyar érdekeltségű pártot (És most már tegyük félre, hogy csak az egyik magyar, a másik vegyes, felesleges.) Tudatosítani kell az MKP-nak és a Most-Hídnak is, hogy a jövőben már csak az összefogás, a közös indulás eredményezhet fokozott felvidéki magyar választókedvet és méltó képviseletet a szlovák parlamentben.

 

Legyen muníciója az MKP-nak a következő parlamenti választásokra!

 

De ehhez kell megfelelő muníció is! Feltételezhető, hogy a Most-Hídnak még a következő parlamenti választásokon is lesznek szlovák szavazói. Ez a fajta közeledési terület így már foglalt, mint ahogy ügyesen lefoglalták az identitás zavarokkal, de magyar gyökerekkel rendelkezőket is.

 

Nyitni, de merre?

 

Merre nyisson tehát az MKP, hogy emelkedjen a politikai presztízse, hogy kinyilváníthassa együttműködési hajlandóságát és akaratát? Megkövezhetnek, de járható útnak vélem a többi a szlovákiai nemzeti kisebbség és etnikum megszólítását! Így megmaradhatna továbbra is etnikai pártként. A legutóbbi hivatalos népszámlálási adatok szerint Szlovákia lakosságának 15 százaléka nem szlovák nemzetiségű. A nem hivatalos adatok ennél kedvezőbb képet mutatnának a kisebbségek szemszögéből.

 

Alternatívát lehetne kínálni nekik a közös politizáláshoz, a közös érdekvédelemhez (amennyiben elfogadják) mivel az identitás megőrzés, a többség-kisebbség viszonyának egyenrangúságon alapuló kezelése, a tolerancia vagy akár a pozitív diszkrimináció minden itt élő nemzetiség és etnikum számára fontos! Mint ahogy ezt az Együttélés politikai mozgalom gondolta az egykori Csehszlovákiában a kilencvenes években!

 

Korántsem jelentene ez a fajta nyitás múltidézést, nosztalgiázást, amennyiben a célok egyértelműen vannak megfogalmazva. Viszont az is valószínűsíthető, hogy az arcváltás arculatváltás nélkül csupán arculcsapást eredményezhet az MKP-ban!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!