Andrej Hrnčiar parlamenti képviselő, Martin város polgármestere jó vitorlásként tudja, hogy széllel szemben nehéz érvényesülni (is), ezért nem árt éberen figyelni, hogy honnan és merre fúj a szél! 2012-ben már a város polgármestereként elfogadta a Most-Híd elnökének hívó szavát, és a vegyespárt listáján a 10. helyről jutott be a szlovák törvényhozásba.

 

Ez egy vagány szlovák politikus!

 

Gondoltuk, Andrej egy igazán vagány szlovák politikus lesz, mert bevállalta, hogy a félig-meddig magyar pártban való indulása és politizálása nem nyeri el minden szlovák ember tetszését a Matica slovenská székhelyének otthont adó városban! De mert kockáztatni, és bejött Bugár merész húzása is, mert rokonszenvet ébresztett sok jóérzésű szlovákban Hrnčiar jelölése.

 

 hirdetes_810x300  

Teltek, múltak a napok – mint a mesében – a szlovák parlamentben, és Andrej ahogy látta, hogy Procházka a politikai ellenzék vezéregyéniségévé, és pártja, a Sieť pedig a legmeghatározóbb ellenzéki politikai tömörüléssé válik az előző parlamenti választási időszakban, elkezdett lassan mozgolódni, fészkelődni.

 

Y51BLVAnSPi64vv5cvElBA.2560-Arch-vne-foto-Andrej-Hrn-iar_aktuality
Forrás: Aktuality.sk

 

Mégsem annyira vagány?

 

Nosza, rajta jó képviselő: irány a Sieť, színt vallott és váltott, faképnél hagyta Bugárék pártját. Kezdetben ez kifizetődő lépésnek tűnt, mert a párt eléggé el nem ítélhető módon a Most-Híddal együtt a márciusi parlamenti választások után tagja lett annak a most kormányzó négyes fogatnak, amelynek vezérpártját az előző időszakban mindketten keményen bírálták.

 

Politikai tisztesség, korrektség? Egy fikarcnyi se! De Andrej Hrnčiarból így a szlovák parlament alelnöke lett! De az alelnök úrnak hamarosan rá kellett ébrednie, hogy a párt, amelyik behálózta (Sieť) a politikai történések viharában a kormánykoalíció leggyengébb láncszemévé vált!

 

A szlovák választók megbüntették Procházkát és pártját a kormányba lépéssel elkövetett árulásért (a Most-Hidat még nem eléggé…), a Sieť népszerűsége nagyot zuhant, Procházka távozott a párt éléről, lassan szétszélednek meghatározó politikusai!

 

Mq50VXNoSKClbP8txU2RCw.1280-L-dri-koali-n-ch-str-n_aktuality
Forrás: Aktaulity.sk

 

Nem csak hogy nem vagány, de tisztességtelen politikus is!

 

Hrnčiar látva a Sieť agóniáját, egy olyan merész lépésre szánta el magát, ami már sokak szerint súrolja a politikai prostitúció határát: négy parlamenti képviselőtársával együtt visszakönyörögte magát Bugár Béla vegyespártjába! És láss csodát: Bugár nem hazudtolta meg egykori MKDM-es múltját, visszafogadta a tékozló fiút!

 

És miért ne tette volna? A Most-Híd neki is immár harmadik pártja az MKDM és az MKP után! Mindketten – Bugár is, Hrnčiar is – nagy vitorlázók hírében állnak, szeretnek a széllel, a hatalommal és annak minden lehetőségével együtt szárnyalni!

 

Viszont érdekes és figyelemreméltó, hogy a szlovák politikai élet nyári uborkaszezonját felkavaró mindkét esemény: Kaliňák belügyminiszter elleni tüntetéssorozat, valamint Hrnčiarék átigazolása, valamilyen módon egyaránt Bugár Béla nevéhez és „jószívűségéhez” is köthető: a belügyminisztert nagyon védelmébe vette, Andrej Hrnčiart pedig nagyon visszafogadta!

 

bY4R.podpredsedovia_nrsr_andrej_hrnciar_a_bela_bugar_tvnoviny_sk
Forrás: TVnoviny.sk

 

Száraz Dénes

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!