Nem tudom, ki hogyan van vele, engem irritálnak az olyan jellegű újságcímek, mint amilyet például egyetlen magyar nyelvű napilapunkban olvastam a Feröer-szigetek – Magyarország világbajnoki selejtező labdarúgó mérkőzést követően:

 

Nem bírtak a magyarok Feröerrel

 

Természetesen nem a címben foglalt állítással van bajom, mert ezúttal tényleg nem kápráztatták el a magyar labdarúgók szurkolóikat sem a játékukkal, sem az akarássukkal, sem a hozzáállásukkal, sem a taktikai felkészültségükkel (ez utóbbi a szövetségi kapitány sara). Kínkeserves, izzadságszagú döntetlen lett az eredménye! Majd legközelebb Svájc ellen megmutatjuk!

 

De most nem erről van szó!

 hirdetes_810x300  

 

A bajom a címben szereplő, többes számú, harmadik személyű múlt idejű igealakkal van: nem bírtak a magyarok…! Nekem ez valami olyasmit sugall, hogy nem mi, együtt nem bírtunk a szigetlakókkal, hanem csak azok a fránya magyarok nem bírtak velük, közünk hozzájuk, magyarokhoz alig valami, egy más ország! Mintha tőlünk teljesen kívülállók, nem a mieink, hanem egy idegen nemzeti tizenegy játszott volna sikertelen világbajnoki selejtező mérkőzést.

 

A spanyolok simán, az olaszok nagy csatában nyertek”

 

(szintén a napilapban)

 

Az olaszok és spanyolok esetében viszont teljesen helyénvaló a használt igealak, mert magyarként még a legfanatikusabb Real Madrid vagy Juventus szurkolónak sem jelent komolyabb érzelmi megrázkódtatást a spanyol válogatott vagy az azzurri kudarca illetve sikere, illetve eltörpül a magyar válogatott eredményessége vagy eredménytelensége mellett. A magyarok meg nem bírtak velük…így viszont ugyanaz a semleges nézőpont!

 

A semlegesség néha közömbösséget sugall

 

Már hallom a mundérvédőket: a sportújságírásnak semlegesnek kell lennie, a harmadik személyű igealak használatát tanítják az újságíró iskolában, de mindenképpen egy íratlan törvény! De még a legpártatlanabb újságírás sem tilthatja, sőt a szurkolói elvárás szinte meg is követeli, hogy a mieinkkel, mondjuk, Magyarország bármelyik válogatottjával sorsközösséget vállaljon egy határon túli magyar újságíró azzal is, hogy úgy fogalmaz: sajnos, ezúttal nem bírtunk Feröerrel!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!