Bugár Béla gondolatfuttatásának, miszerint „Sem Most Híd nélkül, sem Híd Most nélkül“ gyakorlatilag körülbelül ugyanannyi értelme van, mint ha azt mondta volna, hogy az MKP sem létezhetne SMK nélkül. Ugyanis a nyelvtörvény szerint le kell fordítani a pártok nevét a hivatalos szlovák nyelvre.

 

A vegyespárt elnöke azonban valószínűleg másra gondolt, amikor pártja nevével „szójátékosan” okoskodott: a kételkedőket szerette volna meggyőzni pártja elkötelezett vegyességét illetően! Ezt ugyanis a közelmúltban a Žitnanská (Lucia) – Gál miniszteri csere és Šebej parlamentből való kivonulása, lemondása kapcsán sokan megkérdőjeleztek. Főleg azoknak a demokratikus érzelmű szlovák választóknak akart üzenni, akik a közelmúlt történései miatt elvesztették bizalmukat Bugárban.

 

Régebben több alkalommal kijelentette már, hogy a szlovákjait nem engedi el, most mégis kénytelen volt! Abban viszont tévedett a pártelnök, hogy pártja magyarosodásának gyanúja miatt lettek bizalmatlanok a szlovák választói. Sokkal inkább azért távolodnak el a vegyespárttól, ahogy márciustól a belpolitikai válságban evickél a kormányban maradás és a kormányból való kilépés között. Ez utóbbival elősegíthette volna a tüntetők legfontosabb követelését: az előrehozott választásokat, a tisztességes Szlovákia felé vezető utat. A magyar választók irányába kisebb a gondolat üzenetértéke.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár: Sem Most Híd nélkül, sem Híd Most nélkül!

 

Viszont a vegyespárt honlapján olvasható Bugár bejegyzésből végre azt is megtudtuk, hogy kilenc évvel ezelőtt a Most-Híd pártot tízegynéhány magyar ember alapította. Tízegynéhány felvidéki magyar ember összehajolt, és úgy vélte, hogy kezükbe kell venni a felvidéki magyarság sorsának irányítását (főleg sajátjukét).

 

Leültek, és a magyar érdekeltségű oligarchiák ösztönzésére megalakították az MKP-ban tért vesztett magyar nemzetiségű politikusok valamint a szlovák pártokban érvényesülni nem tudó szlovák demokraták fantomszerű dacszövetségét. Akkor már az önálló szlovák Demokrata Párt tért vesztett és megbukott, Bugár társaival együtt pedig kiszorultak az MKP csúcsvezetéséből. Dacból megosztották és kockára tették a szlovákiai magyarság jövőjét! Politikai szerencsejáték!

 

Választói bázisuk: a demokrata gondolkodású szlovákságnak az a szűk része, amelyet nem zavar a magyarokkal való közös politizálás, a kiábrándult és csalódott magyarok, akiknek az állapotáért a pártalapítókat is terheli a felelősség, az érvényesülni vágyó magyarok, akik az oligarchiák támogatásától pénzt reméltek, a felmentést váró magyarok, akik nemzetiségüket már feladták, de hajszálgyökereik még, úgy ahogy épek. És persze kellett hozzá vezérnek a szlovák televízióban szlovák népviseletben táncolni, bohóckodni is hajlandó populista Bugár. Tízegynéhány magyar összehajolt, hogy tönkretegyék a magyar Felvidéket!

 

Elfogadhatóbb lett volna, ha a folyamat úgy történik, hogy a szlovákok kezdeményeznek, ők szólítják meg Bugárékat, hogy csináljanak együtt egy vegyespártot, mert a többségben is vannak demokrata érzelmű politikusok, akik nem tartanak attól, hogy a szlovák politikai élet perifériájára kerülnek, ha a magyarokkal együtt politizálnak. De ilyen formában, hogy kisebbségi politikusok hozták létre a vegyespártot, jobb esetben a besimulási vágyakozás, megfelelési szándék, rosszabb esetben pedig az önfeladás irányította a kezdeményezést. Bugárék esetében mindkettő!

 

Bugár Béla sejtelmesen úgy fejezi be bejegyzését a párt honlapján, hogy

 

„Az, aki ma ezt a kétségbevonó és piszkálódó kérdést felteszi (Nem maradt-e a Híd Most nélkül? – a cikkíró megjegyzése), nem értette meg értelmét ennek a pártnak, melyre Szlovákiának a jövőben is szüksége lehet. Lehet, hogy méginkább, mint 9 évvel ezelőtt“.

 

Abban teljesen egyet lehet érteni a pártelnökkel, hogy vannak olyanok, akik teljesen értelmetlennek tartják a párt létrejöttét! Viszont elgondolkodtató az az állítása, hogy Szlovákiának a vegyespártra a jövőben talán nagyobb szüksége lehet, mint 9 évvel ezelőtt volt. És a szlovákiai magyaroknak is? Esetleg rosszabb idők jöhetnek a kormányváltást követően? Vagy Brüsszel nyomására a vegyespárt tovább színesedhet?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: infospravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!