Nyitókép: Körkép.sk

 

Rosszalló kritikát váltott ki az Összefogás és a Most-Híd részéről Forró és Berényi sajtótájékoztatója Igor Matovič kormányfővel. Nagy József, az Összefogás alelnöke szerint a szlovák pártokkal való külön tárgyalások veszélyeztetik az alakuló magyar egységet.

 

Nagy konkrétan azt nehezményezte, hogy az MKP és a kormányfő közti találkozó bármiféle előzetes egyeztetés nélkül történt, majd több konkrét kifogást is megfogalmazott a sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

 

A Körkép.sk ezzel kapcsolatban az MKP általános alelnökét, Berényi Józsefet kérdezte.

 

Miért ilyen formában került sor a találkozóra a kormányfő és az MKP között?

 

Ahogy az a sajtótájékoztatón is elhangzott, maga Igor Matovič kérte, hogy csak az MKP képviselői legyenek jelen, mert mint fogalmazott, mi vagyunk a legnagyobb magyar politikai erő, és bizalommal viseltetik irántunk. Nem rajtunk múlott, hogy ez így alakult.

 

Néhány napja épp az én kérésemre ültünk közös asztalhoz a közlekedésügyi államtitkárral két MKP-s és egy hidas megyei alelnök. A téma a közlekedésügyi- és a regionális fejlesztési lehetőségek voltak az uniós fejlesztési alapból.

 

Berényi József. Kép: Körkép.sk

 

Politikailag nem tartom korrektnek, hogy akár Solymos László, akár Nagy Lózsef vagy más, számon kéri Forrón és rajtam, hogy miért nem intézzük el Matovičnál a Beneš-dekrétumok és a kettős állampolgárság kérdését. Solymos négy évig volt kormánytag, mi több, miniszterelnök-helyettes, de egyetlen egyszer sem hozta fel a két téma megoldásának szükségességét.

 

Nagy 2 évig volt miniszter, 5 évig EP képviselő, de nem hallottam, hogy akár egyszer is javaslatot tett volna a két téma megoldására. De azt elvárják tőlünk, hogy parlamenten kívüli pártként ültessük át Matovičnál, amit ők jobb pozícióból nem tudtak.

 

Van egyébként valamilyen előzetes megegyezés az MKP, az Összefogás és a Most-Híd között a szlovák pártokhoz való viszonyulást tekintve?

 

Két munkacsoportunk működik. A közös tézisekkel, illetve a jövőbeli közös párt felépítését illetően. Egy dolgot azonban láthatóan lebecsültünk. Ez pedig a szlovák pártokkal való kapcsolat. Itt sokkal nagyobbak a különbségek az érdekelt felek között, mint gondoltuk. Legalábbis a sajtótájékoztató utáni reakciók (szerk. megj. itt, itt és itt) ezt mutatják.

 

Én azt vallom, hogy az egyesülést előtt kell megoldanunk ezt a kérdést, különben úgy járunk, mint Matovič és Sulík, akik között a mézeshetek után kitört a háború. Ha az egyesülés után veszünk össze a szlovák pártkapcsolatok témájában, akkor nem lesz meg az öt százalékunk.

 

Az 1997-1998-as egyesüléssel ellentétben, amikor Mikuláš Dzurinda vagy Vladimír Mečiar volt a választási lehetőség az egyesült magyar párt számára, most közel sem ilyen egyértelmű az irányvonal.

 

Tudjuk, hogy a Most-Híd jelenlegi elnöke, Solymos László négy évig Robert Ficoval és Peter Pellegrinivel volt közös kormányban, így érthető, hogy oda húz. Mi pedig az OĽaNO-val kormányzunk Nagyszombat megyében, és Igor Matovič volt az, aki több gesztust is tett az MKP irányába, és segítséget ígért a Csemadoknak is.

 

Paradox módon mégis a Most-Hídnak van kisebbségi kormánybiztosa Bukovszky László személyében, de ez úgy látom, nem zavarja őket, sőt…

 

Lesz vagy sem Ön szerint egységes magyar politikai képviselet a Felvidéken?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Én azt javasolnám, hogy fogalmazzuk meg magyarként az elvárásainkat, és ha lesz tárgyalás a szlovák pártokkal, akkor azokat válasszuk, akik a leghitelesebben tudnak garanciát adni azok megoldására.

 

A kormányfő nemzetiségi tanácsadójaként hogy értékeli azt, hogy az Összefogás jelöltje, Banai Tóth Pál lehet a komáromi járási elöljáró?

 

Nem tagadom, hogy én is segítettem Banai úr kinevezését. Az Összefogás politikusai az elmúlt időszakban többször érdeklődtek nálam, hogy hogy áll az ő és egyéb jelöltjeiknek a kinevezése. Örülök, hogy én is hozzájárulhattam az új magyar járási elöljáró esetleges kinevezéséhez.

 

Akik azt kérdezik, hogy hol van a Matovič kormány konkrét lépése a magyarok felé, akkor példaként fel lehet hozni ezt a jövőbeli kinevezést, vagy akár a kisebbségi kultúra megtámogatására most nyilvánosságra hozott és elkülönített további 500 ezer eurót.

 

Egyébként a közútfejlesztési prioritások között 60-ra lesz pénz, melyek között szerepel az R7-es folytatása és az első osztályú utak javításai is Dél-Szlovákiában. Ettől függetlenül mondom sokadszor, hogy kell magyar párt a parlamentbe, hogy a támogatás és a fejlesztés átfogó és koncepcionális legyen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.