Nyitókép: Körkép.sk

 

Az országos tesztelés első része lezajlott. Következik az eredmények kiértékelése. Bizonyára sokféle lesz, hiszen már az előkészítés alatt is látni lehetett a vélemények sokféleséget. Az országos tesztelés megosztotta a társadalmat és ez valószínűleg folytatódni fog a következőkben is.

 

A tesztelés eredményéről.

 

Én úgy gondolom, a tesztelés rendben zajlott le és teljesítette a küldetését. Képet adott az országos vírushelyzetről olyan részletekbe menően, amelyre most nagy szükségünk van. Képet adott a szakembereknek, akiknek a dolga, hogy megmondják, hogyan tovább. Persze lehet, hogy a tesztelés nem mutatta meg minden téren a problémákat, de úgy hiszem, nagymértékben megkönnyíti a dolgukat.

 hirdetes_810x300  

 

Hajrá Szlovákia.

 

A tesztelés előkészítése során nagyon sok vélemény hangzott el. Sok volt kritikus hang a politikusok részéről, de a szakemberek részéről is. És tapasztalhattuk azt a nagyfokú ellenszelet a közösségi oldalakon, ahol bizony egyesek „elengedték” magukat. Negatív hangnemben, sokszor trágár, alpári módon szidták a kormányt, szidták a kormányfőt.

 

Hálistennek, tévedtek. Persze nem akarom én Igor Matovičot isteníteni, de ebben a pillanatban úgy mutatkozik, hogy igaza volt. Igaza volt akkor, amikor teljes mellszépességgel nekivágott a tesztelésnek. Ehhez nagy bátorság kellett emberek. Már magában véve ez a tény is sokat jelent. Az én olvasatomban azt, hogy felrakta Szlovákiát Európa térképére. Nem volt ott. Ezután már abban is reménykedem, hogy Szlovákia bátrabban vállal szerepet a V4-ek közösségében Közép-Európa nemzeteinek a harcában Európa színpadán.

 

Persze kritikusok ezután is lesznek. Azok, akik eddig negatívan álltak hozzá a teszteléshez, azok nem adják fel egykönnyen. Félek, hogy a kritika folytatódni fog. Hiszen az a legkönnyebb: nem tenni semmit, csak kritizálni azokat, akik dolgoznak. De ne feledjük el soha, hogy miértünk dolgoznak. Élettapasztalataim alapján én hiszek abban, hogy az otthonülő, megfontolt emberek többsége látja ezt és értékeli.

 

Hajrá Magyarország.

 

Szeretném még elmondani, hogy a múlt hét folyamán két esetben is dagadt a mellem a büszkeségtől. Az első esetben, amikor Magyarország kormánya százötven lélegeztető gépet adott a bajban levő cseheknek. A másik eset arról szólt, hogy Magyarország kétszáz egészségügyi szakemberrel segítette ki a hétvégi tesztelést Szlovákiában. Igor Matovič elmondta, hogy ötvenet kért telefonon keresztül, Orbán Viktor kétszázat küldött. Nem tehetek róla, ez megremegtette a lelkemet. Ilyenkor büszke rá az ember, hogy szlovákiai magyar. Hiszen az a segítség, ami a bajban jön, kétszeres segítség.

 

Egy kis lélektan.

 

Az országos tesztelés során nagyon kevés szó esett a pozitív teszteredmény lélektani hatásairól az emberekre. Erről elfeledkezett mindenki. A tesztelésre készülve és a tesztelés alatt jöttünk rá sokan, hogy ebből még baj is lehet. Kezdett a lelkünk kicsiny lenni. Mi lesz akkor, ha pozitívak leszünk, hiszen ez is benne van a pakliban.

 

Erre bizony nem készítettek fel bennünket.

 

Szűkebb környezetemben többen lettek vírus-pozitívak. Persze elterjedt, kik is azok, kik kerültek bajba. De elmondhatom, hogy rögtön elterjedt az a hangulat is, hogy segíteni kell nekik.

 

Hátúgyúgy! Az emberek nem dugják a fejüket a homokba, ha baj van. Hiszen azért vagyunk emberek.

 

 

Mede Géza

 

Kép a szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.