Nyitókép: nymag.com

 

Vannak a felelős polgárok, és vannak a mindent elutasítók. Azok, akik először vírustagadók voltak, majd pár héttel, hónappal később már a járvány létezését vonták kétségbe, mára pedig átvedlettek védőoltás-ellenesekké. Többségükben 4-5 vakcina van egyébként, amiket gyerekkorukban kaptak a bénulás, tuberkulózis és más betegségek ellen.

 

Az ördög most mégis a Covid-19 elleni védőoltás a számukra. Mert szerintük túl hamar lett kifejlesztve, és nincs eléggé letesztelve sem.

 

Valóban így van, vagy tévednek?

 hirdetes_810x300  

 

A világon ma már több koronavírus elleni oltóanyagot használnak. Ezek közül a legismertebb, legtöbbet ragozott a Pfizer/BioNTech készítménye, melyet december 26. óta Szlovákiában is használnak.

 

De van az oroszoknak is saját vakcinájuk, a kínaiaknak egyenesen három. Mindegyiket viszonylag hasonló időben kezdték el használni.

 

Érdekesség, hogy a Moderna amerikai vállalat Covid-19 elleni vakcináját mai összetételében már 2020. január 13-án elkészítették. Az év további részében pedig már „csak“ tesztelték. Az engedélyt az egészségügyi hatóságoktól a Pfizerrel együtt kapták meg.

 

Sok vagy kevés tehát a jó tíz, tizenegy hónapos tesztelés?

 

Világjárvány ide vagy oda, az óvatosság mindig helyénvaló. Főleg, ha látjuk, hogy soha ilyen gyorsan vakcinát még nem fejlesztettek ki, mint most. Az óvatosság azért is fontos, mert ellenanyagról van szó, melynek mellékhatásai lehetnek.

 

Másrészt, 2020-ban, ha csak a járvány kirobbanása óta eltelt hónapokat nézzük, rengeteg kockázatos döntés született. Kormányok, szakemberek, a nép részéről egyaránt. Ide tartozik például, hogy lóhalálában jóváhagyott gyógyszereket kezdtek el alkalmazni, melyekről idővel kiderült, hogy teljesen feleslegesek, vagy éppen inkább károsak.

 

Ugyanúgy, sokan a szájmaszk viselésének elutasítására szólítottak fel, holott tudjuk, hogy a megfelelően viselt szájmaszk (orrot is elfedve, nem csak alatta) az egyik, ha nem a leghatékonyabb védekezési eszköz. A távolságtartás, higiéniai előírások betartását is sokan félvállról vették, pedig nagyon hatékonyak tudnak lenni.

 

Eközben a gyógyszergyárak már nagyban tesztelték a vakcináikat. Kínában, Oroszországban, Amerikában egyaránt.

 

Ennek köszönhető, hogy e folyamat során általában sok olyan járulékos tudásra tesznek szert a kutatók, melyeket az orvostudomány később készen kapva gyorsan alkalmazni tud. Meggyorsítva így a folyamatokat. Könnyen lehet, hogy egy újabb járvány kirobbanása esetén a tesztelési időszakra jó 3-4 hónap is elengedő lesz. (Mert korábban más összefüggésekben sok mindent már ellenőriztek.) Említést érdemel, hogy a Covid-19 esetében fel tudták használni azt a tudást, melyet a MERS kutatása során szereztek, mely szintén egy koronavírus.

 

Ha csak a cikkünk elején említett Moderna cég vakcinájánál maradunk, mely már januárban rendelkezésre állt, egyesek azt is felvetik, hogy ha tudtuk volna, milyen károkat okoz a koronavírus-járvány, már márciusban-áprilisban tesztelhettünk volna.

 

A szlovák egészségügyi minisztérium december elején külön bejegyzésben magyarázta az oltóanyag elkészítésének folyamatát. Nem titkolt célja volt az is, hogy ezzel az álhírterjesztőket cáfolja. Akit érdekel, itt elolvashatja.

 

AKO JE MOŽNÉ, ŽE VAKCÍNA PROTI COVID-19 BOLA VYVINUTÁ A OTESTOVANÁ TAK RÝCHLO? ?

Okolo tejto otázky sa šíri množstvo…

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2020. december 8., kedd

 

A lényeg, hogy oltóanyag kifejlesztésnél míg normális esetben az egyes fázisok egymás után következnek, a Covid-19 esetében ezek párhuzamosan haladtak. Azaz, még mielőtt befejezték volna az első kört, indult a második. Azért, hogy mielőbb elkészüljön az ellenszer, hiszen világszerte több százezren haltak meg teljesen feleslegesen a fertőzésben.

 

A fő kockázatot így az önkéntesek vállalták a klinikai vizsgálatok egyes fázisában. A végeredmény szempontjából azonban ugyanolyan szigorú előírások voltak érvényesek most is: a végterméknek, azaz az oltóanyagnak ezúttal is minden egyes fázison át kellett mennie. Csakúgy, mint az eddigi vakcináknál is. Az eredmény tehát ugyanúgy biztonságos, mint más oltóanyagok esetén.

 

Mellékhatások ettől még természetesen lehetnek, de ezek elenyészőek ahhoz képest, amilyen károkat (emberi életekben, gazdasági eredményekben, egyének pszichikájában, stb., stb. mérve) a Covid-19 okoz.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.