Nyitókép: christianitytoday.com

 

Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Keresztény hívők szerte a világban Jézus feltámadását ünneplik. Sajnos vannak a világnak olyan részei, ahol üldözik a keresztényeket, és egy-egy keresztény ünnep alkalmával megnő a kockázata az atrocitásoknak, merényleteknek. Sok helyen bátorság kell a húsvét közösségben való megünnepléséhez. Ezeken a helyeken az ünnepek alkalmával a keresztény egyház láthatóbbá, sőt kiszolgáltatottabbá válik a különböző terrorista csoportoknak.

 

Virágvasárnap Indonézia Dél-Sulawesi államában, Makassarban öngyilkos merénylők robbantottak, mikor a hívők hazafelé tartottak az istentiszteletről. Legalább húszan megsérültek, többüket égési sérülésekkel különböző kórházakban ápolják. Március 26-án motoros fegyveresek hatoltak be Niger délnyugati részén fekvő három faluba, és az összehangolt razzia során legalább 137 ember meghalt.  A felelősséget még senki nem vállalta, de valószínűnek tartják, hogy a Nagy-Szahara Iszlám Állam (ISGS) a felelős, ugyanis ők terrorizálják a keresztény lakosságot ezen a területen.

 

Kép forrása: telegraph.co.uk

 

 hirdetes_810x300  

Földünk lakosságának több mint 30 %-a valamelyik keresztény felekezethez tartozik, s ezzel a legnagyobb vallásnak számít. De egyben a legüldözöttebb vallás is a keresztény.

 

Az Open Doors szervezet több mint 60 országban van jelen. Lelkészképzéseket tart, sürgősségi segítségnyújtást ad, továbbá a hitükért szenvedő keresztényeket támogatja. Minden évben elkészítenek egy több oldalas dokumentumot, melyben a keresztények elleni különböző támadások alapján rangsorolják a világ országait. Az első tizenkét ország többsége iszlám vallású, ahol a keresztények aránya nagyon minimális (Afganisztán, Szomália, Líbia, Pakisztán, Jemen, Irán, Irak és Szíria). Az ország összlakosságából legtöbb esetben az 1%-ot sem teszi ki a keresztény vallású emberek száma, egyedül Szíria az, ahol 3% fölötti a keresztények aránya. De ez is – a szíriai helyzet – 677 000 ezer keresztény embert jelent.

 

The 50 Countries Where It's Most Dangerous to Follow Jesus in 2021 | News & Reporting | Christianity Today
Ahol 2021-ben a legnehezebb kereszténynek lenni. 50 ország, ahol a legsúlyosabb a keresztényüldözés a a világban (Az adatok 2019. november – 2020. október közöttiek). Forrás: christianitytoday.com

 

Ezekben az országokban nincs szabad vallásgyakorlat, több helyen az áttérés a halálbüntetés terhét vonja maga után. Sőt, az iszlám elhagyása tilos, becstelenné válik az, aki felveszi kereszténységet. Iránban pedig nemzetbiztonság elleni bűncselekménynek minősül a kereszténnyé válás, mert a kormány a nyugati világ térhódítását látja benne.

 

A hindu vallású India a következő állam, ahol súlyos keresztényüldözés folyik, az ország a 10. helyen áll a rangsorban. A Föld második legnépesebb országában a keresztények száma több mint 67 millió. A hindu szélsőségesek célja az ország megtisztítása a keresztény és iszlám vallású hívőktől. Gyakran fizikai bántalmazással vagy a közösségek fizikai bojkottálásával (ez elsősorban a jövedelemszerzésben való akadályoztatást jelent) próbálják meg elérni a céljukat. Eritrea és Nigéria országaiban a keresztények a 46%-át teszik ki az ország lakosságának, melynek többsége az iszlám vallás híve.

 

Hol üldözik leginkább a keresztényeket?

1. Észak-Korea
2. Afganisztán
3. Szomália
4. Líbia
5. Pakisztán
6. Eritrea
7. Jemen
8. Irán
9. Nigéria
10. India

 

Az Afrikában működő különböző muszlim terrorszervezetek – Boko Haram, Hausa-Fulami, ISWAP – gyilkolják a keresztényeket, elveszik a megélhetési eszközeiket, a magukra maradt nőket és gyermekeket táborokba kényszerítik, ahol szexuális erőszak, kényszerházasság veszélye fenyegeti őket. Észak-Korea a rangsor élén áll, ahol kivégzés vagy munkatábor vár a keresztényekre. A fogolytáborokban sínylődő keresztények számát 50–70 ezerre becsülik.

 

Az Open Doors szervezet által kiadott világüldözési indexen mindig 50 ország szerepel, de ez nem jelenti azt, hogy a rangsorolt országokon kívül sehol máshol nincs keresztényüldözés. Jól mutatja ezt a március 26-ai halálos áldozatokat követelő nigeri támadás is, hiszen az ország nem szerepel ezen a listán.

 

Bízzunk abban, hogy legalább az idei húsvéti ünnepek békében telnek el szerte a világban!

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.