Nyitókép: Szövetség-Aliancia Fb-oldala

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat, híreket vesézzük ki azok összefüggéseiben.

 

1. A Szövetség lehetőségei, ha bejut a parlamentbe
2. Ódor programja megosztotta az előző kormány tagjait
3. Ismét indul az utazás, avagy Montenegró-Magyarország Eb-selejtező előtt

 

 hirdetes_810x300  

A hírmagyarázatot készítette: Király Zsolt

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

A Szövetség továbbra sem kér a Smerből és Ficoból. Így ha bejut a parlamentbe, csak a progresszívok maradnak számukra. Legalábbis, ami a kormányzást illeti. Ezen kívül már csak az ellenzéki szerep jöhet szóba. Onnan pedig mint tudjuk, túl sokat nem lehet tenni Dél-Szlovákia érdekében. Egyszerűen ott kell lenni az asztalnál, különben könnyen a tányéron találja magát az ember. A felvidéki magyarok jelenleg épp a tányéron csücsülnek.

 

Nem a legokosabb döntést hozták tehát Forróék, amikor hónapokkal ezelőtt az egyik országos elnökségi ülésükön gondoltak egy nagyot, és megnyitották annak kérdését, hogy kikkel igen és kikkel nem kívánnak kormánykoalícióra lépni.

 

Nem, nem azzal van a baj, hogy a Smerrel kapcsolatban konkrét álláspontra helyezkedtek. Ez a politikai véleményük, döntésük. Ráadásul a Smer, ahogy azt a Štandardnak magunk is lenyilatkoztuk, keményen rá is szolgált erre. Egyébként az mindenképp megér egy misét, hogy az a Most-Híd platform is megszavazta a javaslatot (mi több, ők voltak a leghangosabbak), a Smer-stoppot, akik előtte négy évet lehúztak a maffiakormány tagjaként.

 

Na, de vissza a témához: A Szövetség-Aliancia elnökségi döntése értelmében, ha be is jut a parlamentbe, nem lép koalícióra a Smerrel. Egy ilyen koalícióról szóló tárgyaláshoz természetesen először felkérésre van szükség. Azt meg az erősebb küldi a gyengébbnek. Feltéve, ha az a gyengébb érdekes. Már ha előtte bekerül a parlamentbe. Na, most erre a lehetőségre mondott jó előre nemet a Smernek a Szövetség. Azóta Ficoék szárnyalnak, a jelenlegi közvélemény-kutatási mutatók alapján Robert Ficonak van a legnagyobb esélye megnyerni a választást. Így potenciális partnereinek száma eleve eggyel csökkent.

 

És itt van a probléma. Mármint, hogy Forróék elnöksége csak félig gondolta végig a történetet. A másik fele ugyanis az, hogy ha nem a Smer, akkor ki? Nos, a progresszívek. Azaz a Progresszív Szlovákia, ha a Hlas, SaS, a Demokrati, a Modrí és a KDH alkotta csapattal (vagy akik bejutnak közülük), szükség lenne a Szövetségre is a legalább 76 fős parlamenti többséghez.

 

Amennyiben ugyanis belőlük sem kér a párt, marad az ellenzéki szerep. Azaz ott lehetsz, de bele nem szólhatsz. 5000 eurós fizetéssel, képviselői irodával, aszisztensekkel, némi mentelmi joggal, diplomata útlevéllel és ennyi. Ha pedig ennél többet szeretnének, a Smerből pedig nem kérnek, akkor kérdés, hogy mire jutnának egy színtiszta liberális, progresszív tengerben. Melyek azok a pontok majd a Szövetség programjából (jövő hét pénteken teszik közzé), melyek megvalósítására esély mutatkozna?

 

Na ezek azok a dolgok, amelyeket az okos elnökség okos tagjai nem gondoltak végig. Csak félig. Amivel könnyen lehet, hogy a Smer malmára hajtják a vizet, mely közben a Fidesz stratégiai szövetségesévé lépett előre, ami a felvidéki magyarok egy csoportját is megszólítja.

 

Szóval hírlevelünk első témájának apropója, hogy felemás döntésével a Szövetség lábon lőtte és zsákutcába kormányozta magát. Ki lehet ebből jönni? De még mennyire. Hogy hogyan? Egy forintért megmondom.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.