Nyitókép: Facebook, Forró Krisztián

 

Igor Matovič indul az államfőválasztáson, jelentette be a Slovensko (korábbi OĽaNO) párt. A korábbi miniszterelnök színre lépése érdekes fordulatot jelent a kampányban. A jelölteknek teljesen át fog kelleni kalibrálniuk az eddigi stratégiát.

 

Matovič indulása tovább csökkenti Forró Krisztián (Magyar Szövetség) egyébként sem túl nagy esélyeit a jó eredmény elérésére. Kifejtjük miért.

 

 hirdetes_810x300  

Bárki indulhat

 

Először is érdemes leszögezni, hogy az államfőválasztáson való indulás vagy nem indulás politikai döntés kérdése. Amit érdemes tiszteletben tartani, döntsön akárhogy is a párt, vagy az adott jelölt. A választópolgár pedig legfeljebb eldönti, hogy elmegy-e választani, és ha igen, kire adja szavazatát.

 

Nagy a baj Forró Krisztián stábjában! Ha így folytatja, óriási bukás lesz számára az államfőválasztás

 

Az tehát, hogy minek indul egyáltalán Forró, amikor semmi esélye sincs, hibás, szűklátókörű felvetés. A Szlovákiában élő fél milliós magyar közösségnek igenis joga van arra, hogy kiálljon és megmutassa magát, vázolja elképzeléseit, meglátásait, követeléseit.

 

Eddig rendben van a dolog. A probléma ott kezdődik, hogy Forró Krisztián nem tudja elmagyarázni másfél hónappal a választások előtt sem, hogy miért is akar indulni. Így egyre inkább úgy tűnik, hogy  jelöltetése öncélú, és maga sem gondolja komolyan a jó szereplést.

 

Király Zsolt: Ok, Krisztián! De miért?

 

Komolytalan hozzáállás

 

Különben sokkal komolyabban állt volna bele, ideológiát gyárt, elképzeléseket fogalmaz meg az indulásával kapcsolatban, nem pedig csak másfél perces, közhelyekkel, ezerszer hallott lózungokkal próbálja letudni az egészet. Weboldala továbbra sem készült el, logója Barack Obamától lopott, és az egész kampámyát azzal kezdte, hogy vélhetően 2 millió euró körüli összegért megvásárolta a komáromi nyomda épületét és telkeit. Ha valaki politikus, akkor politizáljon. Ha pedig valaki nem ért a politikához, az inkább vállalkozzon. A kettő egyszerre tökéletes példája annak, hogyan riasszuk el a választót.

 

 

Forró ráadásul irreális üzenetekkel indított. Azt mondta, a felvidéki magyarságot és a velünk együtt élő szlovákokat, ruszinokat, cigányokat is akarja képviselni. A számok szintjén ez azt jelenti, hogy 8 százalék körüli magyar mellett még legalább ennyi létszámú más nemzetiségű állampolgárt. Ez összesen 16 százalék.

 

Minimális célok

 

Forró mégis CSAK 4 százalékos minimális határt szabott meg magának eredményként. Ennél alacsonyabb választási eredmény az államfőválasztás első körében szerinte kudarc lesz. Értjük, ugye? 16 százaléknyi polgár jelöltje kíván lenni, de a 8 százaléknyi magyarság létszámának alig felét kitevő választási eredményre számít.

 

Skizofrénia. A felmérések azt mutatják, hogy Forró valahol az 1,5 – 2,5 százalékos sávban mozog, a futottak még kategóriában. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen ha maga a jelölt sem veszi komolyan az indulást és a kampányt, miért vegye őt komolyan a választó?

 

Focus felmérés: Forró államfőjelölt süllyed. Mélyen 3 százalék alatt van

 

És itt jön képbe Igor Matovič indulása. A korábbi OĽaNO, ma Slovensko párt elnöke saját elmondása szerint tegnap, azaz az utolsó határidő előtti napon döntötte el, hogy indul. Indoklása világos, egyértelmű, hihető és legitim. Épp az ellenkezője annak, ami Forrónál tapasztalható.

 

Nagy a baj Forró Krisztián stábjában! Ha így folytatja, óriási bukás lesz számára az államfőválasztás

 

Matovič szintén tudja, hogy semmi esélye, de azt el tudta mondani, hogy akkor miért indul. Erről ITT írtunk bővebben. Jól látja ugyanis, hogy van a piacon mintegy 100-200 ezer választó, aki úgy látja, nincs kire szavazni, így nem is készült választani. Ők azok a korábban OĽaNO-ra szavazó magyarok, továbbá a konzervatív szlovákok, akiknek eddig nem volt jelöltjük, és ők azok, akik legutóbb is Matovič pártjára szavaztak.

 

Matovič legalább elmondta, hogy miért

 

És ami a legfontosabb, Igor Matovič azt is elmondta, hogy indulásával mobilizálni szeretné a Pellegrini elleni tábort, hogy a második fordulóban megakadályozzák, hogy „a maffia teljesen megkaparintsa az országot.”

 

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy Matovič azért indul, hogy a vele szimpatizáló választók ne fordítsanak hátat az államfőválasztásnak. Aki ugyanis az első körben nem szavaz, az a másodikban sem fog. És táborával majd a második fordulóban Pellegrini ellenfelét válassza. Nem kell ezzel egyetértenünk, de ahogy cikkünk elején írtuk, mindez legitim politikai cél, stratégia, elgondolás.

 

Focus felmérés: Egyre több magyar szavazna Forró helyett inkább Pellegrinire

 

Matovič tehát döntött, indul, és azt is elmondta ÉRTHETŐEN, hogy MIÉRT. Elvégezte az összes feladatot, amit Forró Krisztiánnak eddig nem sikerült. Mi több, indulásával vélhetően növeli majd a választási részvételt, így Forrónak még nehezebb lesz elérnie legalább a minimális célt, a 4 százalékot. Ami egyébként eleve elégtelen eredmény lenne.

 

Ne csodálkozzunk majd az eredményeken

 

Ne csodálkozzunk tehát, ha március 23-án majd szembe jön velünk a realitás és a valós választási eredmény. A sikerért ugyanis tenni kell valamit. Különben teljesen felesleges az indulás. Akkor már inkább maradjon a vállalkozói szférában az ember. Ja, hogy politikai hátszéllel könnyebb vállalkozni? Bizonyára így van. Csakhogy ezt a választópolgár is látja. Bármennyire is szeretnék egyesek, a felvidéki magyart sem lehet rászoktatni az igénytelenségre és semmitmondással a végletekig bolondítani.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.