Nyitókép: Archív

 

Példátlanul magas szintű politikai kultúráról tett tanúbizonyságot Magyarország két legmagasabban jegyzett női politikusa. 2024. február 10-én a délutáni órákban lemondott posztjáról Novák Katalin magyar államfő. Bejelentése után alig negyed órával Varga Judit igazságügyi miniszter is bejelentette lemondását és a közélettől való visszavonulását.

 

Példátlan lépés

 

 hirdetes_810x300  

Döntésük közös, mindketten a nagy port kavart pedofil ügyben adott kegyelmi ítéletben hozott rossz döntés miatt vállalták a felelősséget. Novák Katalin azért, mert a döntést meghozta, azaz kegyelmet gyakorolt, Varga Judit pedig azárt, mert a kegyelmi döntést ellenjegyezte.

 

A két politikus nyilatkozata ITT és ITT olvasható.

 

Novák Katalin és Varga Judit döntése helyes. Lépésükkel azt is bizonyították, hogy Magyarország olyan hely, a legerősebb kormánypárt köreiben, a Fideszben olyan magas fokú a politikai kultúra, hogy a rossz döntéseknek igenis következménye van. Még akkor is, ha azért ilyen nagy, hatalmas árat kell fizetni. A pedofilokkal szemben ugyanis nincs kegyelem.

 

A jobboldalon van következménye a hibáknak

 

Novák Katalin és Varga Judit a lehető legmagasabb szintű közéleti szereplői voltak a magyar jobboldalnak. Mindketten politikai pályájuk csúcsán voltak és pazar jövő állt előttük. Novák köztársasági elnökként szerepelt, Varga Judit miniszterként a Fidesz EP-listáját vezette VOLNA.

 

Varga Judit a politikától is visszavonul, ugyanakkor mindketten továbbra is maradnak a nemzet szolgálatában.

 

Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam”

 

– fogalmazott lemondásában Novák Katalin. És ez a legfontosabb szempont a két politikus döntésénél.

 

Az ellenzék természetesen azonnal igyekszik úgy tálalni lépésüket, hogy nyomásgyakorlásuk, tüntetéseik célt értek. Valójában tévednek. Lemondásuk nem a tüntetéseknek köszönhető. Lemondásuk annak köszönhető, hogy e két személynek, Nováknak és Vargának volt képessége, emberi és politikusi nagysága felülkerekedni az egón, elengedni a széket és a hatalmat, amit a progresszívek közül csak nagyon kevesen képesek megtenni.

 

De van itt még valami

 

De van itt még egy nagyon fontos szempont, melyről kevés szó esik. Novák Katalin ugyanis lemondása indoklásaként ezt mondta:

 

Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen.”

 

Azaz, akár félre is vezethették…

 

Érdekességként itt jegyezném meg azt a tényt, hogy Dr. Gál András ügyvéd, aki a pedofil botrányban károsult személyek közül 12-ből 8-nak a védelmét látta el, a Hit Rádió műsorában Király Tamásnak akként nyilatkozott, nem tudja elképzelni sem Novák Katalinról, sem Varga Juditról, hogy aláírnak egy kegyelmet, ha tisztában vannak vele, hogy mit írnak alá. Az interjú során nem volt feltételezhető, hogy Dr. Gál András védelmébe szerette volna venni a két politikust. Személyes meggyőződését közölte.

 

Mindez pedig egy sor kérdést vet fel, melyek az elkövetkező időszakban még komoly befolyásal lehetnek a magyar belpolitikára.

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.