Egészség rovatunkban ezúttal a kismamáknak szolgálunk jótanácsokkal. A baba-mama torna, mozgásfejlesztő gyerektorna, babamasszázs- és úszás hozzájárul a baba egészséges és kiegyensúlyozott fejlődéséhez, valamint elmélyíti a szülő és gyermek közötti kötődést. Egyes mozgásformák viszont nem minden esetben ajánlottak, és a babaúszás dillemája is sok kérdést felvet. Cikkünkben most eloszlatjuk a kételyeket. Gyógytornász szakértőnk, Rajtár Deák Márta útmutatója.

 

A szülés után minden anyuka szeretné minél előbb visszanyerni eredeti alakját és fizikai teherbíró képességét. A jó alak, a megfelelő erőnlét tornával elérhető. A baba testi-lelki fejlődését pedig gyengéd masszázzsal, játékos tornagyakorlatokkal segíthetjük.

A baba születése után az első hat-nyolc hét az összeszokás ideje. Ilyenkor általában még eszünkbe sem jut, hogy bármilyen testmozgás után is nézzünk. A második hónap környékén viszont természetes igénnyé válik kicsit kimozdulni és  az, hogy beépítsük a testmozgást mindennapjainkba. Ilyenkor bátran részt vehetünk egy csoportos baba-mama tornán.

Baba-mama torna

A baba-mama tornán elsősorban az anyák mozognak. Egy nem megterhelő alakformáló órát kell elképzelnünk. Bizonyos gyakorlatokat a babával együtt végzünk, minden izomcsoportot átmozgatunk. Különös hangsúlyt kapnak a problémás területek és az emelgetés, valamint szoptatás miatt igénybe vett hátizom is. A baba hat-hét hetes korától másfél éves koráig ajánlott. Az anyuka a gyermek hat-nyolc hónapos korától nagyobb intenzitású gyakorlatokat is végezhet. Sőt, a már nem szoptató anyukák súlyzót is használhatnak.

 hirdetes_810x300  
Kép: victorypilates.hu
Baba-mama torna – hangsúlyt kapnak a problémás területek és az emelgetés, valamint szoptatás miatt igénybe vett hátizom is. Kép: victorypilates.hu

A foglalkozások alkalmával megtanulják az anyukák  a babamasszázst, amit minden nap otthon is tudnak alkalmazni. A rendszeres babamasszázs segíti a baba és mama kapcsolatának kialakulását, az összeszokást. Erősíti az immunrendszert, javítja a mozgáskoordinációt, csökkenti a felfúvódást. Ezen kívül megismerkednek a szoptatás ideje alatt végezhető mozgástípusokkal, az intimtorna gyakoralataival, amik a has- és medenceizom regenerálódását szolgálják.

A baba-mama torna pozitív hatásai:

–        közösségi élmény a babának, mamának

–        rendszerességet visz a baba és a mama életébe

–        mélyül az anya- gyerek kapcsolat

–        jó feszültség levezető

–        segíti a baba számára a zene megszerettetését

–        egészséges életmódra nevel már pici kortól

 

Babamasszázs. Kép: babamasszazs.webnode.hu
Babamasszázs. Kép: babamasszazs.webnode.hu

Ezt a mozgásformát minden egészséges anyuka végezheti babájával együtt. De mindenképp nőgyógyászati engedély kell, különösen akkor, ha a szülés császármetszéssel történt.

Mozgásfejlesztő gyerektorna

Aki már kinőtte a baba-mama tornát, bátran választhatja a játékos mozgásfejlesztő gyerektornát. Napjainkban egyre több gyerek szenved a rossz testtartás okozta fájdalmakban, betegségekben. A megelőzés lényege a kezdődő mozgásszervi elváltozások kialakulásának megakadályozása, valamint az elváltozások minél korábbi kiszűrése és korrekciója. A foglalkozásokon változatosan hasznájuk a különböző szereket (labda, karika, szőnyeg). Ezek az eszközök alkalmasak az egyensúlyérzék fejlesztésére, segítik a testséma, a szem-kéz, szem- láb koordináció kialakulását. A torna végén lábboltozat erősítő gyakorlatokat végzünk – mivel a korai talpra állítás, a nem megfelelő cipő használata hozzájárulnak a lábboltozat gyengüléséhez.

Gyerektorna - Kép: mayafitness.hu
Gyerektorna – egyre több gyerek szenved a rossz testtartás okozta betegségekben. Ezt fontos megelőzni! Kép: mayafitness.hu

A tornagyakorlatok fejlesztik a hajlékonyságot, állóképességet, erősíti a tartóizmokat, a talp és lábizmokat. A gyerekek közben mondókákat, verseket tanulnak, illetve formákkal, színekkel és irányokkal ismerkednek meg.

Babaúszás

A babaúszás napjainkban igen csak elterjedt a szülők és gyerekeik körében. Kétségtelen, hogy az úszás több szempontból is kiemelkedő mozgásforma, szinte mindenre jó. Az viszont már kevésbé egyértelmű, hogy a babáknak jót tesz-e ez a mozgásforma. Most ezt tesszük tisztába.

Babaúszás. Kép: kiskegyed.hu
Babaúszás. Kép: kiskegyed.hu

Előnyei

A babaúszás egyik előnye, hogy a víz könnyű közegében olyan mozgásokat is el tud végezni a baba, amire kemény talajon még képtelen lenne. Mivel fiatal csecsemőkorban az agy legfontosabb tanulási funkciója és teljesítménye a mozgás, ezért bonyolultabb úszó mozdulatok elvégzésével gyorsabb fejlődésre bírjuk az agyat. Másik érv a babaúszás mellett, hogy minél korábban megszerettetjük a picikkel a vizet, annál hamarabb tanulnak meg úszni. Ennek az az oka, hogy születés után fél évig létezik a búvárreflex. Ami azt jelenti, hogy ha víz alá merül a baba, automatikusan lezárja orrát -száját, hogy megakadályozza a víz bejutását ezen részeken keresztül. Ha a reflexet azonban nem fejlesztjük, féléves korra eltűnik. Így ennek hiányában már ha a babát víz alá merítjük, félrenyel és köhög. Legjobb ha babaúszást pár hónapos korban elkezdjük, és a reflex készség szinten fennmarad.

Hátrányai

Azzal, ha a babát rávesszük a vágtató tempójú fejlődésre, és hamarabb tanítjuk meg állni, ülni, úszni, még nem garantált, hogy felnőttkorára „ okosabb” lesz. A felgyorsult fejlődés ugyanis nem hagy számára elég időt az adott szinten lévő mozgások begyakorlására.

Esküdt ellenségei a babaúszásnak a füll-orrgégészek. Hozzájuk fordulnak ugyanis az uszodavíz által okozott fülbetegségekkel, hallójárat- és középfülgyulladással. Fontos, hogy a medencék higiéniás előírásait betartsuk, továbbá, hogy a víz 30 o C körüli legyen. Ez alatt megfáznak a babák, a túl meleg vízben pedig szaporodásnak indulnak a baktériumok.

Fontos, hogy a medencék higiéniás előírásait betartsuk, továbbá, hogy a víz 30 o C körüli legyen. Kép: kiskegyed.hu
Fontos, hogy a medencék higiéniás előírásait betartsuk, továbbá, hogy a víz 30 o C körüli legyen. Kép: kiskegyed.hu

Összegezve elmondható, hogy a babaúszás egy egészséges babának felesleges, sőt  több kár származhat belőle. Ugyanígy felesleges a búvárreflexet is fenntartani, hiszen a többi velünk született reflex is eltűnik. Felgyorsítani, erőltetni egy baba fejlődését nem megoldás.

Célzott mozgásra csak beteg babának, gyermeknek van szüksége. A legtöbbet akkor tehetünk gyerekünk egészséges fejlődése érdekében, ha elég teret adunk neki a szabad mozgáshoz, nem kötjük le hosszabb időre és nem kényszerítjük különféle járókákba. Egészséges babának prevenciós „tornára” van szüksége, játékos formában, ahol a fejlettségi szintjének megfelelő mozgásformát tudja gyakorolni. Siettetni semmiben sem szabad a babát!

Rajtár Deák Márta

Nyitókép: infomazza.com

A rovat korábbi cikkei:

1. Egyenes gerincet mindenkinek!

2. Így élvezz 5x naponta!

3. Teljes élet nagy pocakkal

4. Így tartsd vissza! – Jobb bent mint kint

5. Szüless újjá a Körképpel!

6. Tökéletes test és a crossfit

7. Minden, amit a futásról tudnod kell

8. Hörpint fenékig – jótanácsok kánikulában.

9. Lovagold meg és csodáld a mélységet! – nem csak a víz szerelmeseinek

10. A stressz is legyőzhető. Megmutatjuk hogyan.

Névjegy

Rajtár Deák Márta 1985-ben született Révkomáromban. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász diplomát, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán okleveles rekreáció irányító képesítést szerzett. Jelenleg saját komáromi stúdiójában, a First Line Studio-ban tart csoportos, ill. egyéni órákat (kismama torna, gerinctorna, stretching, stb.). Emelett egy rehabilitációs központban gyógytornász, és személyi edzéseket is tart. Világ-és Európajnokságokon fitness model kategóriában mindig előkelő helyen szerepel.

Továbbképzések:

2007: Fit – Ball a fitnessben

2008: Fit – Ball a fizioterápiában

2008: Kineziológiai Taping technika

2010: Sportedző – Testépítés – Fitnesz szakág

2010: Fitnesz angol vizsga

2011: Személyi edző

2011: McKenzie terápia A kurzus

2012: Baba – mama, kismama torna

2013: GRAVITY Training System

2013: EasyTone Step

marti

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!