Holnap lesz a nagy nap. Andrej Kiska államfő bejelenti, hogyan tovább. Lesz miről írni, lesz miről beszélni. Ha olyan egyszerű lett volna, már rég bejelenti. Nem volt az, és nem is lesz” – írta közösségi oldalán hétfő délelőtt Roman Krpelan, a szlovák államfő szóvivője.

 

 

Kiska így minden bizonnyal azt jelenti be, indulni kíván-e vagy sem a jövő évi államfőválasztáson. Általános vélekedés szerint Kiska már nem vág neki az újabb ciklusnak, amit családi okokkal magyaráz majd. Az utóbbi két hónap belpolitikai eseményei azonban még okozhatnak meglepetést az ő jövőjével kapcsolatban is.

 

 hirdetes_810x300  

Kiska a magyarok szempontjából nem volt káros, de ténykedése nem is nevezhető túlságosan hasznosnak. Semleges viszonyt alakított ki a felvidéki magyarok felé. Ennek köszönhetően előbb az MKP, majd a Most-Híd is bejelentette, hogy saját államfőjelöltet indít.

 

Közös MKP – Most-Híd államfőjelölt kerestetik

 

Konkrét nevekről egyelőre nem esett szó, míg az MKP leginkább Bauer Editet szerette volna meggyőzni az indulásra, ő ezt a mai napig nem vállalta. A Most-Híd a párt zuhanását megállítandó saját elnökének, Bugár Bélának az elfogadottságát tesztelte belső felmérésével. Csak hát jött a Kuciak-gyilkosság…

 

A Körkép.sk információi szerint a háttérben már informális politikai egyeztetések zajlottak a két párt esetleges közös jelöltjének megtalálásáról. Ez leginkább az ún gazdasági lobbinak, azaz a biznisz-szárny érdekeinek felelne meg, akik így próbálnák meg átmenteni befolyásukat a következő választási ciklusra.

 

Amennyiben ugyanis Bugár és Menyhárt közös államfőjelölt mellett dönt, az már a két párt következő parlamenti választásokon való esetleges közös indulásának előszelét jelentheti. Háttérinformációk szerint úgy tudni, erre elvileg mindkét pártelnök nyitott. Cáfolni ugyanis még egyikük sem cáfolta.

 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!