Míg tegnapig úgy tűnt, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Bugár Béla lesz a Most-Híd köztársaságielnök-jelöltje, az MKP döntését követően ennek esélye a minimálisra csökkent.

 

Tavaly decemberben nem véletlenül vetettük fel mindenkinél korábban a Körkép.sk-n a témát, hogy lesz-e az MKP-nak saját köztársaságielnök-jelöltje. Nyílt kérdésünkre akkor Menyhárt József annyit mondott, hogy a párt magyar jelöltben gondolkodik. Ez ugye akkor még sok mindent jelentett.

 

Hogyan megállítani a süllyedést?

 

 hirdetes_810x300  

Ekkor a vegyespárt politikai kulisszái mögött már lázasan kalkuláltak, hogyan állítsák meg a Most-Híd szinte reménytelen süllyedését. Tudták, hogy szlovák államfőjelölt indításával vagy támogatásával (mint legutóbb, Bárdos Gyulával szemben a KDH-s Pavol Hrušovskýt) már nem mennek semmire, hiszen lassan szlovák választóik sem lesznek.

 

Akik szlovákként eddig Bugárékra szavaztak, már a Progresívne Slovensko vagy a Spolu-nál vannak, esetleg oda készülnek. Nem beszélve Kiska készülő projektjéről, mely szintén életveszélyes a Most-Hídra nézve.

 

Az egyedüli megoldás számukra Bugár bevetése maradt, ami a gazdasági holdudvar és néhány MKP-snak is ideális megoldásnak tűnt. Amikor a Körképen Bugár lehetséges indulását megírtuk, olvasóink első hallásra sci-fi-be illő forgatókönyvnek hitték. Pedig nagyon is reális volt.

 

Az MKP-nak is elő kellett bújnia

 

Csakhogy a sajtó nyomásának és az MKP-s keménymagnak köszönhetően az MKP-nak elő kellett jönnie a farbával. Mint szintén megírtuk, nem valamiféle civil jelölttel, akiből politikailag semmi haszna nem származna a pártnak egy ilyen felfokozott, kampányidőszakban, hanem hús-vér politikusi jelölttel.

 

Tegnap négy lehetőséggel is előállt az MKP. Jobb lett volna mondjuk egyetlen nevet bedobni a köztudatba, mert ilyen módon csak fölösleges feszültséget generál a párton belüli rivalizálás, főleg, hogy egyikük a párt elnöke, aki a Körkép.sk szavazásán jelenleg csak a negyedik helyen áll.

 

Ki legyen az MKP köztársaságielnök-jelöltje 2019-ben?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az Országos Tanács június 23-i döntéséig ugyan még lehetnek visszalépések, de az már biztos, hogy az MKP saját államfőjelöltet állít.

 

Államfőválasztás: Referendum Bugárról

 

És ez jelentheti a vesztét Bugár Bélának. Magyar szempontból ugyanis a köztársaságielnök-választás innentől kezdve egy Bugárról szóló referendummá válik a felvidéki magyarság körében. Kérünk-e még vagy sem az árulóból, elküldjük-e végre melegebb vizekre, nyugdíjaztatjuk-e 28 év után a magyar egység felrúgóját? Magyar köztársasági-elnökre Szlovákiában egyelőre nincs sok esély, a második forduló is legfeljebb komoly összefogással lehet bekerülni, de nem a legmegosztóbb magyar politikussal, Bugárral.

 

Aki emiatt könnyen lehet, hogy be sem vállalja a jelölést. Bugár ugyanis a biztosat szereti. A háttérben lezsírozott üzleteket, az összekacsintás alapon futó politikai bizniszt, az meg itt most nem nagyon működhet. (Bár bizonyos erők részéről akár egy Bugár Béla – Miklós László közös indulás, majd az utóbbi visszaléptetése az előbbi javára is könnyen elképzelhető.)

 

A vegyespárt elnöke mára a szlovákok részére is az áruló prototípusává vált, az MKP-szavazók ugyanezt már 2006 óta tudják róla. Ha Bugár Béla mégis indul, már az államfőválasztáson elbukhatja politikai karrierjét. Ez a tét számára, és nincs irigylésre méltó helyzetben. Szombaton kiderül.

 

Király Zsolt

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!