Robert Fico Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt Brüsszelben a menekültkvótákról és az élelmiszerek kettős minőségéről.

 

A találkozót nagy figyelmet kapott Szlovákiában is, mert a kormányfő egy héttel ezelőtt kijelentette: amennyiben az Európai Bizottság nem kínál „azonnali” és a „gyors” megoldást, Szlovákia egyoldalúan korlátozni fogja a külföldi termékek behozatalát.

 

Mint kiderült, Robert Fico „szilárd” álláspontja addig tartott, míg le nem szállt a gépe Brüsszelben. 

 

 hirdetes_810x300  

Ha már ott voltak, a migrációról is tárgyaltak

 

Szlovákiának komoly problémái vannak a menekültek kötelező kvóták alapján történő elosztásának uniós rendszerével, de a visegrádi országokkal együtt kifejezi szolidaritását Olaszországgal – jelentette ki Robert Fico Brüsszelben.

 

Fico elmondta, a visegrádi országok közös levelet küldtek Olaszországnak, amelyben kifejezték szolidaritásukat, segítségüket ajánlották fel és közölték, készen állnak arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a kérdésben. Hozzátette, még nem tudja megmondani, mit fog tenni a szlovák kormány, amikor az Európai Unió Bírósága döntést hoz a kvóták ellen beadott keresetről.

 

Jean-Claude Juncker kijelentette, támogatja, hogy Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország tárgyalásokat folytasson Olaszországgal a szolidaritás kifejezése és a mediterrán országra nehezedő migrációs nyomás csökkentése érdekében.

 

A migráció vizeiről a szlovák miniszterelnök ezután az élelmiszeriparra evezett: Fico többször hangsúlyozta, hogy nem kizárólag Szlovákia, hanem valamennyi visegrádi ország nevében tárgyal, majd kijelentette: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége az Európai Unión belül.

 

Fotó: AFP

 

Ugyanaz a termék más minőséggel

 

A csehek élelmiszertesztje kimutatta, hogy a nagy élelmiszergyártók ugyanazokat a termékeiket Európa keleti és nyugati részein más összetételben árulják. Például az Ausztriában és a Németországban vásárolt Iglo halrudacskákban hét százalékkal több hús van, mint a Közép-Európában árult ugyanilyen márkájú halrudacskákban.

 

 „Nem normális az, hogy a német húskonzervben sertéshús van, míg a cseh vagy a szlovák húskonzerv csupán csirkemaradványokat tartalmaz”

 

– nehezményezte Fico.

 

Az Európai Bizottságnak szeptemberben kellene kiadnia egy olyan speciális eligazítást, amelynek a minőségre, az élelmiszerek biztonságára és az azonos megjelölésre kellene fókuszálnia.

 

Ennek a gyakorlatnak, amit elvből elutasítunk, meg kell szűnnie” – mondta Fico az újságírók előtt.

 

A szlovák kormányfő elmondása szerint nem az ő feladata, hogy megmondja, mit kellene ebben az ügyben a Bizottságnak tennie, azonban még a találkozó előtt azzal fenyegetőzött, hogy ha az Unió nem cselekszik, akkor korlátozni fogja a külföldi élelmiszerek behozatalát.

 

Fotó: New Europe

 

Az EU magjában

 

 „Örülök, hogy Fico azt hangsúlyozta, hogy az EU magjához szeretne tartozni. Pontosan ezt szeretnénk“

 

– mondta Junkcer.

 

A bizottság elnöke továbbá nem ért egyet azzal sem, hogy az újabb tagországok polgárai bizonyos okok miatt másodrangú állampolgárok legyenek az Európai Unióban. Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, ha élelmiszergyártók ugyanolyan márkanév alatt különböző minőségű termékeket hoznak forgalomba.

 

„Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy véget vessen annak, hogy Európában ilyen előfordulhasson” 

 

– jelentette ki.

 

„Nekem teljesen mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, a lényeg az, hogy megfogja az egeret”

 

– jelentette ki Fico azzal kapcsolatban, hogy neki mindegy, hogy a Bizottság új törvényt vagy irányvonalat fogad-e el, de cselekedjen az ügyben.

 

Juncker arra kérte Ficot, hogy a V4-es kollégáival és az Európai Bizottsággal együtt szervezzen egy csúcstalálkozót, ahol nemcsak az  élelmiszerek kettős minőségének problémáját, de a menekültkvótákkal kapcsolatos gondokat is megoldhatnák.

 

Se nem gyors, sem nem azonnali

 

A találkozó eredményessége enyhén szólva is vitatható. Juncker nem tett semmi konkrét ígéretet azon kívül, hogy foglalkozni fognak a témával. Ugyan nem utasította el, hogy tárgyaljanak a kettős minőség problémájával, de jelezte, hogy jelenleg ez a téma nincs napirenden. Annyit azonban most is látni lehetett, hogy a szlovák kormányfő kettős játéka (a V4 és Brüsszel között) már kevésbé volt sikeres: egy kemény hangvételű pozsonyi sajtótájékoztató után behódolva és üres kézzel kénytelen hazatérni.

 

Körkép.sk, teraz.sk/aktuality.sk/MTI

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!