A 2010-től hatályos, a szlovák közszolgálati médiáról szóló törvény értelmében a műsorstruktúránál figyelembe kell venni a nemzetiségi arányokat, melynek a szlovák közszolgálati televízió és rádió (RTVS) ennek 6 éve nem tesz eleget.

 

Őry Péter, az MKP politikusa mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a párt ezért törvénymódosítási javaslattal Marek Maďarič kulturális tárcavezetőhöz fordul a helyzet orvoslására. Az RTVS jelenleg heti 56 percet közvetít magyar nyelven, Őry elmondása szerint az arányosság elve alapján a jogszabály értelmében legalább napi 4 óra magyar műsoridőre lenne lehetőség.

 

„A törvénytervezethez egy terjedelmes indoklást is kidolgoztunk, melyben hivatkozunk a Szlovák Köztársaság Alkotmányában megfogalmazott kisebbségi jogokra, valamint a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényre is, mely szerint a kisebbségeknek joguk van saját nyelvükön tájékozódni a közmédiában is”

 

– tette hozzá Kőrösi Ildikó, az MKP közigazgatási és önkormányzati alelnöke,

 hirdetes_400x285  

 

A parlament hamarosan tárgyalja a koncessziós díjakról szóló jogszabályt, az MKP szerint ennek kapcsán a nemzetiségi műsoridő bővítését is rendezni lehetne.

 

„Mivel, hogy a koncessziós díjakat a magyarok is fizetik, így joggal várják el, hogy a pénzükért szolgáltatást is kapjanak, mégpedig az anyanyelvükön”

 

– fogalmazott Őry.

 

Portálunk a témában megkereste Lovász Attilát, az RTVS Nemzetiségi Műsorok Központjának igazgatóját is. Amint választ kapunk tőle, beszámolunk róla olvasóinknak.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!