Maffia volt, van és lesz. Csak az emberek, a taktika és a módszerek változnak. Úgy, ahogy a maffiának szüksége van a politikusokra, ugyanúgy egyes politikusoknak is szükségük van a maffiára” – így kezdődik Mikulás Černák könyve. A szlovák maffia fejét 2010-ben ítélték el életfogytiglanra több rendbeli gyilkosság és egyéb súlyos bűncselekmények miatt.

 

A börtönből most könyvet írt, mely, ahogy az ilyenkor lenni szokott, hullámokat ver.

 

preco-som-prelomil-mlcanie

 hirdetes_810x300  

 

Černák könyvében többek között azt írja, hogy a kilencvenes években, a HZDS kormányzása idejében 5 millió korona csúszópénz fejében jutott állami megrendeléshez. Az ingatlan átadásán az akkori belügyminiszterrel, Gustáv Krajčival együtt volt jelen, melyről fénykép is készült.

 

A SME megkereste Krajčit is, mi a véleménye a leírtakról, aki természetesen mindent tagad. Félnie nagyon nincs mitől, az 1997-es eset ugyanis már rég elévült.

 

Mečiarnak is nekiment

 

Černák Vladimír Mečiarnak is nekiment. Állítása szerint az egész alvilág tudta, hogy Róbert Remiáš meggyilkolását a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) rendelte meg a maffiánál.

 

Amikor 1997-ben Černák emberei Besztercebányán eltették láb alól az albán maffia vezéreit, a SIS egyik akkori vezetője, Svěchota állítólag azt mondta neki, hogy ha valamire szüksége lesz, csak szóljon. Néhány hónappal később Svěchota elárulta azoknak a titkos tanúknak a kilétét, akik a már  halott Ivan Mello ellen tanúskodtak. „Egy papírra felírva hozta a neveket, amiket még aznap átadtam Ivan Mello testvérének, Karol Mellonak, hogy fussa körbe őket” – írja könyvében Černák.

 

cernak3

 

A volt maffiafőnök azt is leírja, hogyan verte meg a HZDS akkori képviselőjét, Karol Konárikot, mert az nem viselkedett megfelelően egy éjszakai klubban. Svěchotán keresztül pedig megüzente Mečiarnak, hogy tanítsa meg képviselőit viselkedni. Konárik a SME cikke szerint kitalációnak nevezte a történetet.

 

Černák arról is ír, hogy eljutott arra szintre, amikor már nem félt senkitől és semmitől, és ez lett számára a vég kezdete.

 

Azt kérdezi könyvében, kitől kellett volna félnie, ha maga a kormányfő, Vladimír Mečiar adott a SIS-en keresztül utasítást Michal Kováč államfő fiának elrablására, majd a maffiánál megrendelte Robert Remiáš halálát is. „Az egész szlovák alvilág, Kassától Pozsonyig tudta. Ilyen országtól kellett volna félnünk?” – kérdezi.

 

A főügyész helyettesét, Peter Šufliarskyt Černák azzal vádolta meg, hogy amikor 2013-ban felajánlotta neki, hogy tanúskodni fog, szóra sem méltatta.

 

Šufliarsky mindezt tagadja, és egyúttal emlékeztet, hogy az a személy vádaskodik, akit az újkori Szlovákia történetének legtöbb bűncselekménye miatt ítéltek el.  „Ezt az embert morális-társadalmi szempontból el kell ítélnünk, és szavahihetőségét, valamint összes megnyilvánulását ennek ismeretében kell kezelnünk“ – mondta.

 

Černák és a magyarok

 

Mikuláš Černák hőskorszakában örömmel adta tanújelét hatalmának és erejének. A noviny.sk exkluzív felvételein például a dunaszerdahelyi maffia egykori fejével, Pápay Tiborral pózol és mutogatja izmait. Pápayval együtt nyaraltak is a tengerparton.

 

cernak_papay
Mikuláš Černák és Pápay Tibor. Kép: noviny.sk
cernak_papay2
Mikuláš Černák és Pápay Tibor a tengerparton. Kép: noviny.sk

A könyvről

 

„Miért törtem meg a hallgatást több mint 16 év után a rács mögött? Miért beszélek azokról a bűncselekményekről, melyeket abban az időben végeztünk, mely hála istennek, már soha nem tér vissza? Ennek a könyvnek a célja nem a felelősség lerázása az elkövetett bűnökért, mert úgy ahogy akkor, most is felelősségem teljes tudatában vagyok. Azt szeretném, ha az olvasó megismerne olyannak, amilyen voltam, ahogy gondolkodtam, és ahogy cselekedtem.

 

Az évek alatt sok mindent mondtak és írtak rólam. A bulvár, különböző önjelölt szerzők próbáltak dicsőséget szerezni a nevemmel anélkül, hogy megkérdeztek volna.

 

Valódi neveket fogok mondani, mert ez a könyv legfontosabb küldetése. Az igazság leírása attól, aki mindezt megélte. Tudom, hogy sok szereplőnek ez nem fog tetszeni, mert már szívesen elfelejtették volna. De elég sokáig vártam a legkeményebb börtönkörülmények között és a családomon kívül a legjobb éveimet is elveszítettem. És az eredmény? Évekig tartó árulás, összeesküvések, intrikák, újabb és újabb gyanúsítások azoktól, akiknek inkább meg kellene köszönniük, hogy 16 évig csendben voltam, és nem itt ülnek mellettem.”

 

A könyv megvásárolható az ismert könyvüzletekben.

 

sme.sk/aktuality.sk/noviny.sk/körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.