Nyitókép forrása: tasr/Michal Svitok

 

Az Európai Parlamenthez (EP) és az Európai Bizottsághoz (EB) fordulnak a civil szervezetek a kormány Szlovák Televízióról és Rádióról (RTVS) szóló törvényjavaslata miatt. Nyílt levelükben az intézmény függetlenségének megőrzését kérik, és figyelmeztetnek, hogy a tervezet sértheti az uniós jogrendszert. A levelet az Állítsuk Meg a Korrupciót szervezet, a Via Iuris, a Transparency International Szlovákia, az INEKO, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ, a MEMO 98 és a Riporterek Határok Nélkül szervezet írta.

 

„Azért fordulunk az uniós intézményekhez, mert véleményünk szerint a tervezet sértheti a médiaszabadságról frissen elfogadott európai rendeletet, amely kötelezi a tagállamokat a közszolgálati média függetlenségének biztosítására”

 

közölték a tiltakozó szervezetek. A nyílt levelet 68 ezren írták alá.

 

„A levélírók felszólítják az európai intézményeket, hogy kövessék figyelemmel a jogállamiság és a médiaszabadság helyzetét Szlovákiában, nyilvánosan fejtsék ki ellenvetéseiket a tervezettel kapcsolatban és fontolják meg a lehetséges lépéseket a jogállam megvédése érdekében”

 

 hirdetes_810x300  

áll a nyílt levélben.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!