Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Még a nyár előtt el kellene fogadnia a parlamentnek a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvényt, de nem gyorsított eljárásban fogja tárgyalni – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a szerdai, alsókorompai (Dolná Krupá) kihelyezett kormányülést követően.

 

Elmondta, hogy a kormány tulajdonképpen észrevételek nélkül hagyta jóvá a beterjesztett tervezetet, és nagyra tartja, hogy egyetértés van róla a kormánypártok között, köszönhetően a korábbi intenzív egyeztetésnek. Megismételte, hogy elengedhetetlen a közmédia átalakítása és vezetésének lecserélése. A fő érve, hogy az RTVS nem objektív, „állandó harcban áll a kormánnyal”, és megsérti az emberek objektív tájékozódáshoz fűződő jogát. „A kormánypártok szavazóinak elvárásaira is reagálunk ezzel, azt kérik tőlünk, csináljunk végre valamit az RTVS-szel” – jelentette ki a kormányfő.

 

Azt is hangsúlyozta, hogy a törvényt szabályos jogalkotási folyamat keretében fogják elfogadni. „Nem lesz gyorsított eljárás” – szögezte le. Feltételezése szerint 15 napon belül sor kerülhet az első olvasatú megvitatásra, és júniusban szavazhat a törvényről a parlament.

 

 hirdetes_810x300  

A kormány szerdai kihelyezett ülésén jóváhagyta a törvényjavaslatot. A tervezet nem választja ketté a közmédiát, de módosul a tanácsának és vezérigazgatójának megválasztása. Az igazgatót az STVR kilencfős tanácsa választja, a kulturális miniszter négy tagot nevez ebbe a testületbe, a többi ötöt a parlament választja meg, a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján. Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!