Nem éppen rózsás az Európai Néppárt (EPP) szlovákiai tagjai közti kapcsolat. Ezt bizonyítja, hogy az MKP, Most-Híd, a KDH és az SDKÚ-DS a márciusi választások előtt inkább egymás riválisai, mint partnerei. A Most-Híd, ha érdekei úgy diktálják, akár a Smerrel is együtt szavaz, elemzők szerint pedig a március 5-i választások után Fico pártjának legvalószínűbb koalíciós partnere. Ugyanakkor Bugár elutasította az MKP-val való együttműködést a választások előtt. De említhető az SDKÚ-DS is, mely az Állami Számvevőszék elnökének megválasztásánál játszott a Smer kezére.

 

Hogy látják mindezt Brüsszelből, az EPP főhadiszállásáról? Ezekről beszélgettünk Agárdi Atillával, az Európai Néppárt szlovákiai sajtótitkárával, aki a Bugár Béla vezette MKP idejében a Magyar Koalíció Pártja külügyi titkára volt.

 

Milyen eredménnyel lenne elégedett az Európai Néppárt a szlovákiai parlamenti választásokon?

 hirdetes_300x300  

 

A Néppárt akkor lenne száz százalékosan elégedett, ha az EPP szlovákiai pártjai egyedül tudnának kormányt alakítani a szocialisták nélkül, és véget tudnánk vetni Ficoék EU-ellenes állásfoglalásának.

 

Hogyan értékeli a Néppárt a szlovákiai tagjai közötti jelentős feszültséget?

 

Nem örülünk neki, de ezt nem tudjuk befolyásolni innen Brüsszelből. Mi nem vagyunk Moszkva, mi Brüsszel vagyunk. Igyekszünk tanácsokat adni a pártjainknak, nem pedig ultimátumokat.

 

Mi a véleménye a Néppártnak arról, hogy a Most-Híd elutasította a választások előtti együttműködést az MKP-val? Figyelemmel követték a szlovákiai magyar helyzetet?

 

agardi2
Agárdi Atilla. Kép: twitter

Figyelemmel követtük, de nem kommentáljuk. Sajnáljuk, ha nincs egyezség a tagpártjaink között, legyen ez magyar oldalon, vagy szlovák oldalon. Figyelemmel követjük a dolgokat, monitorozzuk a helyzetet, és csak arra kérjük a tagpártjainkat, hogy európai megoldásokkal jöjjenek elő, ne pedig olcsó populista ötletekkel.

 

Említette, hogy a Néppárt számára az lenne a legideálisabb, ha Robert Fico nélküli kormány alakulna. Mi a véleménye arról, hogy szlovákiai tagjuk együtt szavazott a Smerrel az alkotmány módosításánál?

 

Ha jól tudom, nem csak a Most-Híd szavazott együtt a Smerrel, hanem a kereszténydemokraták is a családpolitikai ügyeknél az alkotmánymódosításnál. Ez előfordul. Mi is az Európai Parlamentben jól együttműködünk a szocialistákkal. Koalícióra van szükség ahhoz, hogy Európa jó irányba haladjon.

 

Jelenleg a szocialistákra is szükség van, hogy biztosítani tudjuk a többséget. Néha a konzervatívok, néha a liberálisok is csatlakoznak hozzánk. Az a fontos, hogy meg tudjuk szerezni a többséget a jó ügyek érdekében. Nem bűn együttműködni a szocialistákkal. A kommunistákkal bűn együttműködni.

 

Lengyel Diana

 

Az Európai Néppárt (EPP) pénteken Pozsonyban tartotta európai parlamenti frakcióvezetésének kihelyezett ülését. Erről szóló cikkünk itt olvasható.

 

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!