Nyitókép: felvidek.ma

 

Ma délután Komáromban ülésezik az egykor meghatározó politikai erőnek számító MKP, hogy értékelje az idei esztendőt. A találkozó helyszínéül azért is szolgál Komárom, mert egyrészt ebben a helyi szervezetben vannak az egyik legnagyobb gondok az országban, másrészt a járás adja azt a Samu Istvánt az Országos Elnökségnek (OE), akinek pártból való kizárása szintén téma lesz.

 

Menyhárt József nincs könnyű helyzetben. Egyrészt ha megnézzük az aktuális felméréseket, jól látszik, hogy a párt a vezetése alatt egyre reménytelenebb helyzetbe kerül. Az MKP elnöke ráadásul köztársaságielnök-jelölt is egyben, akinek valamirevaló kampánya sincs, és aki ennek köszönhetően kb. annyira van szem előtt országosan, hogy a Focus felmérése meg is feledkezett arról, hogy egyáltalán létezik.

 

Az AKO ellenben 2,2 százalékon mérte be, ami a fele sincs annak, mint amit Menyhárt szeretne elérni („Az MKP erős jelöltet állít, aki megugorja majd Bárdos Gyula korábbi 5 százalékát”). Lesz tehát mit értékelni az OE tagjainak.

 hirdetes_300x300  

 

Hogy a címben szereplő szétesés helyénvaló, mutatja Samu István esete is. Egy párt helyileg relatív népszerű, saját táborral rendelkező, ámde régiójában rendre disszidens országos politikusát kizárni még egy három százalék alatti párt esetében sem szokványos.

 

A gond ott van, hogy Samu emiatt akár még szimpatikus is lehetne, ha nem ő maga is tehetne legalább annyira arról, hogy helyzete idáig fajult. A Samut kiszorítani igyekvő, gútai orvos-pedagógus biznisz-szárnyhoz tartozó Viola Miklósnak ugyanis abban teljesen igaza van, hogy helyi szinten eltűrni mindazt, amit az utóbbi időben Samu elkövetett, nem egyszerű feladat.

 

Az egyszerűség kedvéért a helyzet érzékeltetése érdekében fogalmazzunk úgy, hogy az MKP gútai fenegyereke  szívében „kuruc”, aki ha kell, saját felkapaszkodása érdekében hajlamos megfeledkezni az elveiről és akár a labancok felé is elhajlik. Az eredmény az, hogy az ilyet a kurucok és a labancok között sem becsülik.

 

Ha Menyhárt engedi kizárni őt a pártból, azzal abban a városban pusztítja tovább önmagát az MKP, ahol a vegyespárti konkurenciának gyakorlatilag híre-hamva sincs. Samu ráadásul vélhetően nem az egyedüli távozó lesz. Ha viszont mint általában, Menyhárt ezúttal is megijed és elodázza a döntést, sajátjai szemében csökken tovább az amúgy is gyenge renoméja.

 

Sikeres tanácskozást Komáromban.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!