A belügyminiszter átélte a politikai-klinikai halál állapotát, jövője azonban több mint bizonytalan. Robert Kaliňák ugyanis ugyanolyan károssá vált a Smer számára,mint a parlament egykori elnöke.

 

A belügyminiszter olyan politikus, aki sokáig elbűvölő tudott lenni. Kedélyes hangulatának és meggyőző fellépésének köszönhetően kivédett és saját javára fordított minden támadást.

 

(…) Bár időről időre előkerült egy-egy botrány, ami veszélyeztette erős pozícióját a Smerben és a kormányban, a bájos Kali egyelőre minden botrányból elegánsan „kihazudta” magát – széles mosollyal az arcán.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Csakhogy Ladislav Bašternák megvédésének módja felfedte a nyilvánosság előtt (Kaliňák) eddig rejtőzködő lelki világát. (…)

 

Ennek eredménye, hogy a parlamentben Kaliňák mellett szinte senki sem állt ki. Pardon, mégis csak: a Smer negyedik ligájából a Kvorka és Bagačka-félék. A belügyminiszternek is éreznie kell, hogy a hajó lassan elsüllyed.

 

Természetesen, visszahívása ellen fellépett Robert Fico is, de ezt inkább a kormányfő kötelező körének nevezhetnénk, aki Bašternáktól lakást bérel, és akitől senki nem várta, hogy mélybe löki a kompromittálódott Kaliňákot.

 

Ennek ellenére tény, hogy mint belügyminiszter, elvesztette a perspektívát. Egy különösen érzékeny terület vezetőjeként ugyanis nem fogta fel, hogy a független rendőrség nem csak egy szlogen a választási plakátokon.

 

A párt második embere (az alelnök) ráadásul Peter Pellegrini lett, aki a jövőben akár az első is lehet – Fico egészségi állapotától függően.

 

Kaliňák egyelőre nem távozik, de a vizet már forralják. Kicsit lassabban, mint a Smerben szokás, mert a belügyminiszter keményebb dió, mint a parlament volt elnöke vagy a közlekedésügyi miniszter.

 

De  Kaliňákot valószínűleg nem olyan dicstelenül hívják majd vissza, mint Paškát, és nem is olyan rejtélyesen, mint Počiatekot. Mégis csak közelebbi szálak fűzik az elnök-elvtárshoz, szóval ő majd gondoskodik róla.

 

„Jóvátétel” nélkül valószínűleg csak akkor távozna, ha a Bašternák-ügynél is nagyobb bomba robbanna. Tanúk vannak, csak még nincs elég bátorságuk.

 

Akutality.sk, Marek Vagovič: Kaliňák je politická mŕtvola. Skončí ako Paška?

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!