Bašternák, a „vállalkozó” már kultikus személyiséggé vált a szlovák politikában. Kitudja, nem csinálnak-e történetéből filmet. Megérdemelné. Ő a rendszerváltás utáni felkapaszkodott réteg tipikus képviselője, akit nagyvonalúan „vállalkozónak” neveznek. Ezek az emberek a valóságban tipikus spekulánsok – helyi, regionális vagy országos viszonylatban.

 

A vállalkozáshoz nem sok közük van. Üzleti tevékenységük abban áll, hogy politikusokkal és hivatalnokokkal keresnek kapcsolatot, akik hajlandóak megfejni az államot, az állami hivatalokat, a megyéket vagy a városokat. Aztán kitalálnak egy cselt, amivel megkerülhetik a közbeszerzési eljárást, a törvényeket és az előírásokat, úgy hogy azon mindkét fél jól járjon.

 

Külön fejezetet alkotnak a spekulánsok között az áfázók. Ez mindig is a magas szintű összeköttetésekkel rendelkező maffiózók biznisze volt. Csak gyártani kellett a számlákat, és elkönyvelni a visszaigényelt hozzáadott-értékadót. Ez mindig is az elit terepe volt.

 

 hirdetes_810x300  

(…) Így vállalkoznak a fehérgallérosok. Kell egy magas rangú kapcsolat, amit politikai fedezetnek neveznek. De néhány éve az állam már rendekezik a megsemmisítő fegyverrel ellenük: az elektronikus áfa- kimutatással. A rendszerben egyetlen perc alatt ellenőrizni lehet minden áfa-visszaigénylési kérvényt, és kiderül, hogy valós ügyletről van szó, vagy csak egy próbálkozásról, hogy átverjék az államot.

 

Ettől kezdve a kis regionális spekulánsok etűntek. Adócsalásokat már nem lehet minden járásban elkövetni, az ellenőrzést átvette Pozsony. (…) Nem élősködhet egy akármilyen, jöttment helyi spekuláns az állami költségvetésen…

 

Ez kizárólag a „mi embereink”-nek jár. Azoknak, akik millió eurós autókkal járnak, ronda beton kalyibákat építenek a fővárosban a legdrágább telkekre, és kötődnek az ország kormányzó-elitéhez. És keresztapáihoz.

 

(…) Így fizetünk nekik mi az adónkból. Minden egyes vásárlással az üzletben, tankolással a benzinkúton, minden egyes fizetéssel.

 

Az állam egy év alatt több mint 5 milliárd euró bevételre tesz szert a hozzáadottérték-adóból. Ez még mindig csak háromnegyede annak, amit be kéne gyűjtenie, a hiányzó rész elveszik valahol a szivárgó vezetékekben.

 

Van, aki 2 millió eurós ajándékot kap az ahivataltól csak azért, mert megvett néhány lakást a barátjától 12 millióért, és készpénzben fizetett érte. Ezután ne csodálkozhatunk azon, hogy 2 milliárd eurónak csak úgy lába kél. Mert ez nem vicc, ez Bašternák, a „vállalkozó” adóbevallása. És kitudja, mennyi őhozzá hasonló van. Százak? Ezrek?

 

Aktuality.sk, Peter Kremský: Daň za Bašternáka zaplatíme všetci

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!