A Smer dunaszerdahelyi járási elnökének, Richard Kmeťnek a felesége mezőgazdasági földekkel üzletelt. Úgy, hogy azokat arckrémekre, kutyaeledelre és műanyag ablakokra cserélte.

 

Így kerülte meg a törvényt, mely tiltja a az ilyen földekkel való üzletelést. Richard Kmeť egyúttal a járási hivatal elöljárója.

 

„A föld pótolhatatlan, a mezőgazdasági földterület és az élelmiszerbiztonság összefügg,“ mondta Robert Fico szeptemberben a TA 3-ban azzal kapcsolatban, hogy a jövőben alkotmánytörvénnyel védenék a földet és a vizet.

 hirdetes_810x300  

 

Még előtte a parlamentben törvénymódosítást fogadtak el a földterületekkel való üzletelés ellen. Azt már nem lehet olyan könnyen eladni, először fel kell ajánlani a mezőgazdászoknak egy speciális regiszteren keresztül. A spekulánsok viszont ezt a megkötést kijátszották különböző fedőszerződésekkel, amikre a törvény korábban nem gondolt. Augusztus 1.-től spekulatív cserére már nincs lehetőség.

 

Richard Kmeť, a Smer dunaszerdahelyi járási elnökének és járási elöljárójának családja viszont az utolsó pillanatban még kicserélte a földeket, mégpedig arckrémekre, kutyatápra és műanyag ablakokra.

 

200 krém 400 hektárért

 

„A feleségem korlátozások nélkül vállalkozhat. Gond, hogy ő a cégvezető? Minden a törvénynek megfelelően történt. Amit a törvény nem tilt, azt megengedi,“ végi az egész bizniszt Kmeť.

 

Az ügylet 400 hektár mezőgazdasági földterületet érint a Duanszerdahely meleltti Nagyudvarnok településén. A falu szélén villanegyed épült, ahol maga Kmeť is lakik a feleségével.

 

Dunajská Streda, 9.11. 2015. Dom prednostu okresného úradu v Dunajskej Strede Richarda Kmeťa vo Veľkých Dvorníkoch pri Dunajskej Strede. foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Kmeť háza Nagyudvarnokon. Kép: DenníkN

 

2013-ban a község akkor polgármestere, Tóth Ernő (MKP) 20 ezer értékben adott el földterületet az Ekom Plus cégnek, melynek vezetője Szomolai Ernő. 60 eurócent négyzetméter áron, szakértői vélemény alapján meghatározva. A földet terhelés nélkül adták el, bár a helyi képviselőtestület kikötötte, hogy közös vállalkozásra lehet csak felhasználni a község és Szomolai Ernő között. Melyre, ha nem kerül sor, Szomolainak három éven belül vissza kell szolgáltatnia a földet a község számára. A tulajdonlapra viszont semmilyen teher nem került. Szomolai a földet nem adta vissza, hanem tovább üzletelt vele.

 

„Krémeket kínáltak nekem, melyeket értékesnek tartottam, és tovább tudtam adni őket,“ mondja Szomolai a DenníkN kérdésére arra vonatkozóan, miért cserélte ki a földet a krémekre. Visszautasítja, hogy fiktív szerződésekről lenne szó. „Amit a törvény nem tilt, azt szabad,“ mondja.

 

Tovább a DenníkN oknyomozó cikkére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!