A kassai érsekség új irányelvet dolgozott ki, amellyel szabályozni akarja, milyen koncerteknek és előadásoknak adhat otthont a kassai dóm. Az intézkedést az illetékesek nem indokolták, de sajtóértesülések szerint az Omega októberi Oratórium-előadása verhette ki a biztosítékot.

 

A kiadott irányelv minden eseményt, ami megszentségtelenítheti a helyet, kitiltja. Egyúttal felhívja a papok figyelmét, hogy az adventi időszakban ne karácsonyi énekeket énekeljenek, vagy karácsonyi koncerteket tartsanak, hanem őrizzék meg az adventi időszak szentségét.

 

A lelkészek véleménye az októberi Omega Oratóriumáról vegyes, van, aki a Szent Erzsébet-székesegyház példátlan megszentségtelenítésének nevezte a rockegyüttes fellépését, más lelkészek szerint az előadás színvonalas és szép volt.

 

 hirdetes_810x300  

A szervezők értetlenül állnak a történtek előtt

 

„Az Omega Oratórium szimfonikusokkal és vegyes kórus közreműködésével szólalt meg a székesegyházban, hasonlóképpen, mint több németországi, magyarországi vagy oroszországi templomban. Sőt, az Omega együttest ezért az előadásért a moszkvai pátriárka a templomi koncert háromezres közönsége előtt a Romanov-család hercegi nagykeresztjével tüntette ki. (…) Éppen ezért értetlenül állunk a történtek előtt” – mondta Török Adrienne, az EloKoncert társvezetője, az Omega Oratórium kassai koncertjének szervezője. Elmondása szerint a koncert kifejezetten egyházi jellegű volt, miközben a kassai dóm számos más előadásnak és filmforgatásnak is adott már otthont.

 

Ujszo.com

Nyitókép: kosicednes.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!